Promocija knjige „Čurčića vakuf“

Promocija knjige „Čurčića vakuf“

Sarajevo, 5. juni 2013. (MINA) – U okviru manifestacija „Dani vakufa 2013.“, danas je u zgradu Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu promovisana knjiga „Čurčića vakuf“, autora Bakira Tanovića. O knjizi su govorili prof. dr. Ismet Bušatlić, dekan FIN-a, hafiz mr. Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije, Faruk Čurčić, mutevelija Čurčića vakufa i Jusuf Tanović , sin autora Bakira.

Autor Bakir Tanović je u knjizi istraživao porodično stablo i vakuf. Knjiga opisuje život Salih-age Ćurčića, postanak i ukidanje Vakufa.

Fondacija Čurčića Vakuf osnovana je 1736. godine kao Evladijet Vakuf (porodična fondacija). Vakuf je osnovao Vakif (osnivač) Salih-aga Čurčić.

Vakuf je imao za cilj da svojim djelovanjem financijski pomaže: Čurčića džamiju i Sagrački džamiju u Sarajevu, Ćurćinicu džamiju u Livnu i džamiju u Karauli kod Travnika, kao i druge ustanove.

Čurčića vakuf je djelovao sve do 1958. godine kada je imovina nacionalizovana i Vakuf je zbog toga prestao rad.

Početkom devedesetih, Bakir Tanović i Faruk Čurčić su pokrenuli inicijativu da riješe pitanje Vakufske imovine i ponovo uspostave djelovanje Vakufa.