Sedmi međunarodni forum o vakufskopravnim pitanjima otvoren je danas u Sarajevu i trajat će tri dana

Sedmi međunarodni forum o vakufskopravnim pitanjima otvoren je danas u Sarajevu i trajat će tri dana

Sedmi međunarodni forum o vakufsko pravnim pitanjima otvoren je danas u Hotelu Bristol u Sarajevu, piše bh. novinska agencija Patria.

Sedmi forum o vakufsko pravnim pitanjima održava se u okviru ovogodišnje pete po redu manifestacije „Dani vakufa 2015.“ kroz koju Vakufska direkcija Islamske zajednice BiH želi iznova ukazati na kulturnu, socijalnu, obrazovnu, vjersku i općedržavnu dimenziju i ulogu vakufa u razvoju bh. društva i na važnost reaktualizacije institucije vakufa u savremenom trenutku.

Sedmi međunarodni forum počeo je obraćanjem predsjednika Naučnog vijeća Foruma, dr. Halida El-Mezkura.

- Vakuf je jedan od najboljih metoda činjenja dobra. Povratak našoj tradiciji uzima inspiraciju iz ovog vremena. Prva sesija foruma obuhvatit će ovakufljenje sredstava za proizvodnju, te utemeljenje vakufa – rekao je El-Mezkura, koji se u svom obraćanju zahvalio Rijasetu islamske zajednice BiH, koju je nazvao prijateljskom državom, te svima koji su doprinijeli u razvoju foruma.

Predstavnik Generalnog sekretarijata vakufa Kuvajta, Mansour Al Saqabirekao je da je sarajevski forum ravnoteža između čuvanja autentičnosti islamskog učenja i modernizacije.

Prikazan je i kratki film koji govori o vakufima u BiH.

Predstavnik Islamske banke za razvoj iz Džide, Abdellahi Al-Faq Al-Maku svom obraćanju je istakao da Islamska banka za razvoj pomaže institucije vakufa, i to sa preko 50 projekata u više od 20 zemalja svijeta.

- Mogućnosti institucija vakufa još uvijek su malo iskorištene. Islamska banka za razvoj 40 godina je radila na pomoći institucije vakufa, kroz finansiranja raznih programa obuke. Želi da pruži oblike i načine razvoja vakufa. Raspolaže fondom za solidarnost koji obezbjeđuje pomoć nerazvijenim zemljama Islamske grupe za razvoj.

Generalni direktor Ureda za vakufe, zekat i hadž Malezije, Anan Bin Muhammed rekao je da je ovakav forum dobra prilika da se razvijaju iskustva u oblasti vakufa, ali i da će doprinijeti poboljšanju i razvoju vakufa na lokalnom i globalnom nivou.

- Osjećamo sreću i ponos što se nalazimo na tlu ove lijepe, mubarek zemlje koju smatramo svojom. BiH daje nur civilizacije i urbanizma. Allah dž.š. kaže „Nećete dobro steći, dok ne potrošite ono što imate“, a to ukazuje i podsjeća na važnost ulaganja u vakufe.

Bakir Izetbegović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine u svom obraćanju kazao je da su vakufi najbolji promotori kulturnog naslijeđa i nosioci većine turističkih sadržaja u BiH, te da je institucija vakufa utemeljena sa ciljem zaštite ljudskih prava i dostojanstva čovjeka.

- Kulturološko šarenilo BiH rijetko je i neprocjenjivo naslijeđe i ono potvrđuje da bez osobenosti jednog od naših naroda, ne bi bilo osobenosti onih drugih i drugačijih, a sve u cilju jednog mozaika i jedne povijesti. Jedna od institucija koja je najviše doprinijela očuvanju te osobenosti kod Bošnjaka je vakuf. Vakufski objekti raznih namjena kojima je bio koncentriran sav kulturni i privredni život Bošnjaka činili su okosnicu urbane strukture gotovo svih naših gradova – rekao je Izetbegović.

BiH je zemlja dobra, dobrih djela i velikih ljudi, zemlja vakufa. Isa-beg Ishaković, osnivač Sarajeva, svoja dobra je uvakufio da koriste ljudima, putnicima, garantirajući im hranu i prenoćište, rečeno je na Forumu.

Forum je organizovan pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića, Islamske zajednice u BiH, Vakufske direkcije, Generalnog sekretarijata za vakufe države Kuvajt, Islamskog instituta za istraživanje i edukaciju Kraljevine Saudijske Arabije i Islamske banke za razvoj iz Džide, piše Patria.


Fotografije