Svečano otvorena manifestacija Dani vakufa 2013

Svečano otvorena manifestacija Dani vakufa 2013

Sarajevo, 4. juni 2013. Prikazivanjem kraće video projekcije o aktivnostima Vakufske direkcije, dodjelom Plaketa za doprinos afirmaciji i unapređenju vakufa i otvaranjem izložbe karakterističnih vakufnama, danas su u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu otvoreni „Dani vakufa 2013”.

U prekrasnom ambijentu Gazi Husrev – begove biblioteke gostima se prvi obratio direktor ove ustanove dr. Mustafa Jahić. Direktor je govoreći o novosagrađenom objektu Gazi Husrev – begove biblioteke napomenuo da je ovo svojevrsni povratak na staro mjesto sa kojeg je naredbom Topal Osman – paše iz 1863. godine premještena. Dr. Jahić je istaknuo da je sretan što se svečano otvorenje manifestacije o vakufima održava kao prva manifestacija u novouseljenom vakufskom objektu.

Direktor Vakufske direkcije mr. Senaid Zajimović izrazio je zadovoljstvo na časti da treću godinu zaredom organizira manifestaciju “Dani vakufa”. Još jednom je podcrtao važnost vakufa kako za Islamsku zajednicu tako i za širu drštvenu zajednicu koju manifestacija na najbolji način prezentira. Uvakufljenje je individualni vjerski čin, ali je korist od njega općedruštvena, usmjerena ka zajednici. Stoga, kao društvo moramo istrajati u namjeri da povratimo oduzete vakufe, jer su vakufi snažan ekonomski potencijal koga treba vratiti IZ-i kako bi ista bila u stanju ispunjavati svoje društvene obaveze.

Nakon obraćanja Direktora Vakufske direkcije premijerno je prikazan kratki film o Vakufskoj direkciji od vremena njenog osnivanja do danas. U filmu je uz arhivske snimke korištena i fotodokumentacija kojom je na slikovit i inovativan način prikazana borba Vakufske direkcije da se povrati oduzeta i sačuva postojeća vakufska imovina.

Ove godine Vakufska direkcija je uvela i malo osvježenje kada su u pitanju sadržaji manifestacije. Naime, uveden je natječaj za najistaknutijeg vakifa u godini koja je prethodila. Tako, na prijedlog muftijstava Organizacioni odbor bira između osam predloženih vakifa. Čast da bude ovogodišnji laureat pripala je gospodinu Hamdi Ibreljiću iz Busovače. Između mnogobrojnih dobrih dijela koja se vežu za ovog vakifa karakteristična su izgradnja džamije u Živčićima kod Busovače, temeljita obnova turbeta u Busovači, vakuf za izgradnju zgrade sjedišta Rijaseta IZ- e, te konstantna pomoć Elči – Ibrahim pašinoj medresi u Travniku.

Plaketu ovogodišnjem laureatu predao je izaslanik reisu-l-uieme, sarajevski muftija Husein ef. Smajić. Hadžija Hamdo Ibreljić zahvalio se ovom prilikom na izboru i plaketi koja mu je dodijeljena. Posebno se zahvalio svojoj porodici koja mu je bila podrška i oslonac u činjenju hajrata.

Muftija Smajić osvrnuo se na historijat otuđivanja vakufskog zemljišta kroz različite društveno – političke sisteme. Posebno je istaknuo postratno vrijeme u kome se zarad sitnošićardžijskih interesa i međusobnih inata prodaju i ostaci vakufske nacionalizovane imovine. Primjeri hadžije Hamde Ibreljića, istaknuo je muftija Husein ef. Smajić, su primjeri Gazi Husrev – bega koji su najbolji garant da će se vakufi sačuvati.

Nakon obraćanja izaslanika reisu-l-uleme, muftije sarajevskog Huseina ef. Smajića prisutnima se obratio dr. Aladin Husić. Biranim akademskim jezikom dr. Husić je proveo goste kroz postavku karakterističnih vakufnama od 15. stoljeća pa sve do zadnje vakufname koja je napisana krajem osmanske vladavine u Bosni i Hercegovini 1878. godine. U odabiru se koristilo nekoliko kriterija od teritorijalne pa sve do rodne pripadnosti. Ovo zadnje nije podilaženje savremenim trendovima u svijetu već podsjetnik da smo taj svijet bili. Izložbu je otvorio izaslanik reisu-l-uleme, muftija sarajevski Husein ef. Smajić.


Fotografije