Svečano otvoreno obdanište „IKRE” i Škola Kur'ana Medžlisa IZ-e Kiseljak

Svečano otvoreno  obdanište  „IKRE”  i Škola  Kur'ana  Medžlisa  IZ-e  Kiseljak

U petak, 28.04.2017. godine, poslije džuma namaza koji je predvodio pomoćnik muftije sarajevskog dr. Abdulgafar ef. Velić. u Čaršijskoj džamiji u Kiseljaku održano je i svečano otvorenje vrtića lkre i Škole Kur'ana. Svečanosti je pored reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića prisustvovao veliki broj građana ali i osoba iz vjerskog i političkog života. Svečano otvorenje objekta vrtića i škole održalo se pod okriljem manifestacije "Dani vakufa 2017" koju već sedmu godinu za redom organizira Vakufska direkcija.

Kamen temeljac za zgradu obdaništa i Škole Kur'ana postavljen je 28. aprila 2016. godine u Danima vakufa u Bosni i Hercegovini, a na isti dan godinu dana kasnije upriličeno je svečano otvorenje.

Projekat je u saradnji sa medžlisom Islamske zajednice Kiseljak realizirala Vakufska direkcija putem hummanitarne organizacije En-Nedžat iz Kuvajta. Realizaciju projekta su pomogli i Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica FBiH, ministar Edin Ramić, Vlada Srednjobosanskog kantona, IZB Švicarska, opštine: Kiseljak, Stari Grad, Ilidža i Novi grad.

Posredstvom Uprave za vjerske poslove je od strane Rijaseta obezbijeđena dozvola za osnivanje pravnog subjekta Obdaništa „IKRE“.

Važno je istaknuti da je ovo prvo obdanište na Muftijstvu sarajevskom, te da je reisu-l- ulema dr. Husein ef. Kavazović svojim prisustvom na svečanom otvaranju pokazao značaj ovog projekta za Islamsku zajednicu u cjelini.

Kapacitet obdaništa je pedeset polaznika, dok je Škola Kur'ana namjenjena prije svih mladima koji nisu učenici medrese. Pored moderno opremljene učionice Škola će imati kapacitet od 20 ležajeva i moderno opremljenu kuhinju. Tako da će se ovaj objekat moći koristiti višenamjenski za organizaciju seminara, i druge vrste edukacije. Projekat je koštao 400.000 maraka.

Nakon obraćanja direktora Vakufske direkcije dr. Senaida Zajimovića prisutnima se obratio reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović. Na kraju Reisu-l-ulema je i zvanično otvorio objekat vrtića lkre i Škole Kur'ana u Kiseljaku.


Fotografije