Svečano postavljen kamen temeljac za izgradnju vakufskog administrativnog centra "Medresa" u Fojnici

Svečano postavljen kamen temeljac za izgradnju vakufskog administrativnog centra

Pred velikim brojem mještana te predstavnika društeno političkog života Srednjobosanskog kantona i općine Fojnica, jučer je u centru ovog mjesta svečano položen kamen temeljac za izgradnju vakufskog administrativnog centra „Medresa“, u organizaciji Vakufske direkcije i Medžlisa IZ Fojnica. Inače, svečanost je organizirana u sklopu 8. manifestacije „Dani vakufa u BiH“ koju organizira Vakufska direkcija u saradnji sa drugim organima Islamske zajednice u BiH.

Zgrada centra bit će podignuta na mjestu stare Šaban ef. medrese u Fojnici, a služit će prije svega kao administrativni centar Medžlisa IZ-e Fojnica. Pored navedenog zgrada će sadržavati apartmanski dio ali će kroz obdanište, koje je predviđeno idejnim rješenjem, zadržati vezu i sa prvobitnom namjenom Šaban ef. medrese.

U ime Medžlisa IZ-e Fojnica prisutnim gostima obratio se i zaželio dobrodošlicu glavni imam Edin ef. Rojo. Nakon glavnog imama, prisutnima su se ispred šire društveno-političke zajednice obratili i načelnik opštine Fojnica Sabahudin Klisura, izaslanik premijera SBK-a ministar Salkan Merdžanić te potpredsjednica Federacije BiH dr. Melika Mahmutbegović. Prisutnima se obratio i predsjednik MIZ Fojnica Ramiz Meša koji je govorio o istorijatu fojničke Medrese te budućoj namjeni vakufskog administrativnog centra „Medresa“.

U ime Generalne direkcije vakufa Republike Turske fojničanima se obratio zamjenik Generalnog direktora Rifat Türker. On je u svome obraćanju istakao bratsku ljubav koja veže dva naroda.

Direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zajimović je građanima čestitao na dobijanju novog, vakufskog objekta koji će krasiti Fojnicu te ukazao na značaj i važnost ovog i drugih vakufskih projekata u BiH koji se realiziraju zahvaljujući dobroj saradnji Vakufske direkcije IZ-e u BiH i Generalne direkcije vakufa Republike Turske. „Nakon obnove u agresiji porušenih džamija Islamska zajednica zajedno sa svojom Vakufskom direkcijom i drugim organima i ustanovama IZ namjerava realizirati projekte koji imaj za cilj ekonomski jačati Zajednicu ali i naš narod općenito. U tom smislu Vakufska direkcija je u proteklim godinama već započela realizaciju nekoliko takvih projekata širom Bosne i Hercegovine“.

Na kraju prisutnim gostima se obratio muftija sarajevski dr. Enes Ljevaković. On se u ime Islamske zajednice zahvalio narodu Turske i Generalnoj direkciji vakufa Republike Turske na iskazanoj podršci u realizaciji obnove i revitalizacije vakufskih objekata u Bosni i Hercegovini.

Prema historijskim izvorima Šaban ef. sagradio je džamiju 1666. godine a nakon toga je dao sagraditi medresu i tekiju u Fojnici. Bivša zgrada medrese izgrađena je 1906. godine a sredstva za njenu izgradnju obezbijedila je ondašnja Vakufska direkcija. Aktom o nacionalizaciji, medresa je nacionalizovana 1959. god. i od tada je medresa služila kao zgrada Općine. Odlukom Općinskog vijeća 04.12.2013. godine zgrada je vraćena Medžlisu Islamske zajednice na korištenje.


Fotografije