Zaključci okruglog stola „Prodaja nacionaliziranih stanova-problemi i rješenja“

Zaključci okruglog stola „Prodaja nacionaliziranih stanova-problemi i rješenja“

Sarajevo, 06. juni 2013. (MINA) - Okrugli sto „Prodaja nacionaliziranih stanova-problemi i rješenja“, u organizaciji Vakufske direkcije Rijaseta Islamske zajednice u suradnji s Međureligijskim vijećem, održan je u četvrtak, 06. juni 2013. godine na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu.

Okrugli sto je uvodnim obraćanjem otvorio mr. Senaid Zajimović direktor Vakufske direkcije, a u ime Međureligijskog vijeća o važnosti ove teme govorio je muftija sarajevski Husein ef. Smajić.

Potom su stavove o restituciji i vraćanju oduzete imovine vjerskim zajednicama te prodaji nacionaliziranih stanova prezentirali Esad Hrvačić ispred Islamske zajednice, Luka Kasedžić Katoličke crkve, Vanja Jovanović Srpske pravoslavne crkve, Boris Kožemjakin u ime Jevrejske zajednice i kulturnog društva La Benevolencija, Tomislav Batinić u ime Hrvatskog kulturnog društava Napredak, Miroljub Pejić u ime Srpskog kulturno-prosvjetnog društva Prosvjeta, Emir Kovačević ispred Međureligijskog vijeća i Haris Biogradlić predstavnik Udruženja građana „Dom“. Ismet Osmanović, zastupnik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine i Hamid Suljević uposlenik Federalnog ministarstva prostornog uređenja govorili su o teškoćama i rješenjima kada je u pitanju postizanja što šireg konsenzusa i suglasnosti oko neophodnih zakonskih rješenja koja bi zadovoljila sve zainteresirane strane i rukovodila se principima pravde i pravičnosti.

U raspravi je iskazano jedinstveno uvjerenje vjerskih zajednica, crkava i nacionalnih društava da u Bosni i Hercegovini ne postoji ozbiljna politička volja za vraćanjem oduzete imovine i da političke stranke, koje su se zalagale za rješavanje ovog pitanja, nisu ispunile svoja obećanja koja su nerijetko davana u vrijeme predizbornih kampanja i potom zaboravljana.

Nakon uvodnih izlaganja i diskusija doneseni su sljedeći zaključci:

1. Predstavnici Međureligijskog vijeća, vjerskih zajednica, crkava i nacionalnih društava traže od Parlamenta Federacije BiH da u što kraćem roku stavi na dnevni red Zakon o izmjenama i dopunama zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo, te da predloženim izmjenama dopusti i pravnim licima da podnesu zahtjev za dodjelu zamjenskih stanova ili adekvatne naknade za nacionalizirane stanove:

2. Vjerske zajednice, crkve i nacionalna društva ne traže povlašten položaj u odnosu na druga fizička i pravna lica po pitanju ovog Zakona i nacionaliziranih stanova, već traže jednak tretman;

3. Traži se da rok za dodjelu zamjenskih stanova, odnosno adekvatne naknade ne bude duži od 10 godina, s tim da se izvornim vlasnicima srazmjerno njihovim zahtjevima svake godine izdvaja jednak iznos za naknadu za nacionalizirane stanove;

4. Traži se od Vlade Federacije BiH i resornog ministarstva da svake godine u budžet ugradi stavku za implementaciju ovog Zakona;

5. Prilikom ostvarivanja prava na zamjenske stanove ili adekvatne naknade mora se uzeti u obzir stvarna vrijednost nacionaliziranih stanova vodeći računa o mjestu, položaju, vrijednosti, kvadraturi nacionaliziranog stana;

6. Traži se od vladajućih struktura BiH da u što kraćem roku pokrenu pitanje donošenja Zakona o restituciji i da se prilikom izrade Zakona uključe sve zainteresirane strane.