Završavaju se "Dani vakufa u BiH"

Završavaju se

Danas se završava manifestacija "Dani vakufa u BiH" koja je otvorena 11. juna  svečanim programom u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu.

Dekan Fakulteta islamskih nauka (FIN) u Sarajevu, prof. dr. Ismet Bušatlić izjavio je za agenciju Anadolija (AA) da sa turskim institucijama, koje se bave pitanjem vakufa, postoji odlična saradnja.

“Naime, jedan vid suradnje je istraživanje dokumenata u turskim arhivima, posebnom vakufskom arhivu. Taj projekt ide fantastično. U dogledno vrijeme ćemo imati kopije svih dokumenta koji se odnose na vakufsku imovinu u BiH”,  izjavio je Bušatlić.

Drugi oblik suradnje, kako je kazao, jeste razmjena pozitivnih iskustava koje su prijatelji iz Turske ostvarili na nekim svojim projektima.

“I treće, turski stručnjaci aktivno učestvuju u restauraciji nekih vakufskih objekata u BiH. Konkretno, pred Islamskom zajednicom u BiH i našim partnerima iz Turske je rekonstrukcija Ishak-begovog hamama. On će biti pretvoren u jedna butik-hotel, koji će u svome sadržaju zadržati turski hamam, ali i pružiti nove sadržaje potrebne ljudima u ovom vremenu. To će biti prvi reaktivirani hamam u BiH, a poznato je da je Sarajevo nekada imalo sedam hamama”, kaže Bušatlić.

Vakuf je trajno zavještanje imovine ili njenog prihoda za posebno specificirane korisnike i namjene. U ekonomskom i socijalnom smislu vakuf je financijska i društvena institucija koja doprinosi ekonomskom, društvenom, kulturnom i vjerskom kvalitetu života pojedinca i progresa čitavog društva.

Mnogi bosanski gradovi su nastali iz vakufa, kao što su: Kulen-Vakuf, Skender-Vakuf, Gornji Vakuf, Donji Vakuf i mnogi drugi.

Svečanosti otvaranja manifestacije „Dani vakufa u BiH“, 11. juna, pored reisu-l-uleme islamske zajednice u BiH (IZBiH) dr. Mustafe Cerića, predsjednika Sabora Safeta Softića, direktora Vakufske direkcije IZBiH Senajida Zaimovića i dekana Fakulteta islamskih nauka dr. Ismeta Bušatlića, prisustvovale su brojne zvanice i gosti, istaknuti predstavnici javnog života te posebni gosti Saudijske Arabije, Kuvajta i Turske.

(Agencija Anadolija)