Dani vakufa u džematu Sindelfingen u Njemačkoj

Dani vakufa u džematu Sindelfingen u Njemačkoj

Sindelfingen, 29. i 30.09.2018. Na poziv Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj direktor Vakufske direkcije IZ u BiH učestvovao je u, sadržajem veoma bogatoj, manifestaciji Dani vakufa u džematu Sindelfingen kao i radnom sastanku za imame i predsjednike džemata IZ Bošnjaka oblasti Baden-Württember u Njemačkoj. Također je direktor zajedno sa predsjednikom Mešihata IZ Bošnjaka u Njemačkoj muftijom Pašom ef. Fetićem prisustvovao i svečanom i zvaničnom uručenju dekreta novoimenovanom imamu u džematu Amir ef. Meheljiću.

U toku manifestacije direktor je imao prilike da se od strane džematskog odbora upozna sa dosadašnjim aktivnostima džemata u obezbjeđivanju vakufskih prostorija. Džematski odbor upoznao je direktora sa velikim naporima, ali i velikim zadovoljstvom koje su vrijedne džematlije izrazile što su u Njemačkoj osnovali svoj vlastiti vakuf. Tako su još jednom potvrdili da je institucija vakufa trajno dobro koje nije ograničeno vremenom niti prostorom. Uskoro će skupština džemata razmatrati donošenje odluke o uvakufljenju imovine shodno Pravilima o pravnom statusu vakufa i uvakufljenju imovine u dijaspori. Nadamo se uspješnom okončanju i ove procedure čime će ovaj džemat još jednom potvrditi svoju odanost i pripadnost matičnoj Islamskoj zajednici u BiH.

Na radnom sastanku sa imamima i predsjednicima džemata kojeg je predvodio muftija i predsjednik Mešihata IZ Bošnjaka u Njemačkoj Pašo ef. Fetić, direktor Vakufske direkcije govorio je o pravnom statusu vakufa u dijaspori i implementaciji Pravila o pravnom statusu vakufa i uvakufljenju u Bošnjačkoj dijaspori. Ovim pravilima se uređuje pravni status vakufske imovine u Bošnjačkoj dijaspori, način uvakufljenja vakufske imovine, način upravljanja vakufskom imovinom kao i vođenje evidencije o vakufskoj imovini u dijaspori. Prema Pravilima vakufskom imovinom u dijaspori upravljaju nadležni organi Islamske zajednice. IZ u dijaspori, odnosno džemati su obavezni da u okvirima svojih organizacija osnuju posebno tijelo koje će voditi brigu o poslovima koji se tiču upravljanja i raspolaganja vakufskom imovinom. Tim tijelom predsjedava predsjednik IZ u dijaspori, odnosno predsjednik džemata, a obavezan član tih tijela je vjerski službenik za to područje, kao i predstavnik Vakufske direkcije kojeg imenuje Vakufska direkcija. Prilikom upravljanja i raspolaganja vakufskom imovinom obavezno se primjenjuju šerijatska pravila o neotuđivosti vakufa kao i sva pravila i propisi koji su doneseni u okvirima IZ u BiH i njenih ustanova.

Nakon izlaganja usvojeni su zaključci među kojima je i zaključak da se razmotri mogućnost osnivanja Fondacije ili druge organizacione jedinice na nivou Njemačke koja bi upravljala svim vakufima u Njemačkoj i koja bi regulirala pitanje vlasništva. Također je zaključeno da se dodatno osiguraju mehanizmi prava vlasništva i pravnog obezbjeđenja vakufa od eventualnog pokušaja otuđenja od strane grupa ili pojedinaca. U tom kontekstu imenovana je radna grupa koja će raditi na implementaciji zaključaka. Mešihat je za koordinatora na popisu i evidenciji i sprovođenju procedure uvakufljenja imenovao Šefket ef. Zukića.


Fotografije