Direktor Vakufske direkcije primio muftiju Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike

Direktor Vakufske direkcije primio muftiju Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike

Direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zajimović primio je danas u sjedištu Vakufske direkcije muftiju Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverene Amerike dr. Sabahudina ef. Ćemana.

Tom prilikom razgovaralo se o primjeni Pravila o pravnom statusu i uvakufljenju imovine u bošnjačkoj dijaspori koja je 2014. godine donio Rijaset Islamske zajednice u BiH. Ovim Pravilima se uređuje pravni status vakufske imovine u bošnjačkoj dijaspori, način uvakufljenja vakufske imovine, način upravljanja vakufskom imovinom, vođenje evidencije vakufske imovine i sl.

Muftija Ćeman upoznao je direktora Zajimovića da je Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike uskladila sve svoje normativne akte sa Ustavom Islamske zajednice u BiH i drugim normativnim aktima koji se odnose na rad Islamske zajednice u bošnjačkoj dijaspori osim Pravila o pravnom statusu i uvakufljenju imovine u bošnjačkoj dijaspori. Razlog dosadašnje neprimjene bila je kompleksnost zakonskih propisa koji u preko 50 različitih država u Sjevernoj Americi različito definiraju imovinu sa kojom Islamska zajednica raspolaže.

Muftija Ćeman je istakao da su preduzete sve aktivnosti po tom pitanju i da se uskoro može očekivati da Islamska zajednica Bošnjaka u Sjevernoj Americi započne i primjenu Pravila o pravnom statusu i uvakufljenju imovine u bošnjačkoj dijaspori.

Direktor Zajimović se zahvalio muftiji Ćemanu na posjeti te istakao da je Vakufska direkcija spremna pružiti stručnu pomoć Islamskoj zajednici Bošnjaka Sjevere Amerike u cilju primjene Pravila o pravnom statusu i uvakufljenju imovine u bošnjačkoj dijaspori, kao i drugih pravila koja se tiču vakufske imovine.


Anketa

  • Koju godinu je Islamska zajednica u BiH proglasila godinom Aladža džamije?