Iz štampe izašao novi broj Zbornika

Iz štampe izašao novi broj Zbornika

Ovih dana iz štampe je izašao novi broj Zbornika o vakufima kojeg Vakufska direkcija već tradicionalno štampa svake godine. U organizaciji Vakufske direkcije i Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka, a u saradnji s Muftijstvom mostarskim i Medžlisom IZ Trebinje, u Trebinju je 19. aprila 2018. održan okrugli sto pod naslovom „Vakufi u Trebinju“ na kojem je učestvovalo deset izlagača. Zbornik radova koji je pred vama sadrži svih deset izlaganja s ovog okruglog stola. Ponuđeni referati nude cjelovit pregled i analizu stanja vakufske imovine u Trebinju. Rad dr. Fazilete Hafizović „Značaj vakufa Osman-paše Resulbegovića za nastanak i razvoj Trebinja“ govori o najpoznatijem trebinjskom vakifu Osman-paši Resulbegoviću čiji su vakufi izvršili presudan utjecaj na razvoj Trebinja. U lijepo koncipiranom radu „Vakufname sa područja Medžlisa IZ Trebinje“, Hamza Lavić je predstavio sve poznate vakufname iz ovog kraja koje se čuvaju u Gazi Husrev-begovoj biblioteci. O džamijama kao odgojno-obrazovnim institucijama, mektebima i kasnije medresi u Trebinju govori rad „Muslimanske obrazovne ustanove u Trebinju“ dr. Ismeta Bušatlića.

„Stanje vakufske imovine u Trebinju krajem XIX i početkom XX stoljeća“ analizira dr. Elvir Duranović u istoimenom radu. Vrijedne fotografije vakufskih objekata u Trebinju iz perioda prije i nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu predstavljene su u radu „Prezentacija vakufske imovine u Trebinju“ Ahmeda Mehmedovića i Mehe Manjge.Razmjerama oduzimanja vakufske imovine u Trebinju bavi se tekst dr. Adamira Jerkovića „Uzurpacija i nacionalizacija vakufa u Trebinju“. Pregled predratnih i ratnih dešavanja na području Trebinja, koja su rezultirala devastiranjem vakufske imovine, donosi rad „Uništavanje vakufa u Trebinju 1992-1995.“ dr. Hikmeta Karčića i Šefika Čavčića. U radu „Stanje i perspektive vakufske imovine u Trebinju“, čiji je autor glavni imam MIZ Trebinje hfz. Sadik-ef. Fazlagić, predstavljeno je stanje vakufske imovine u Trebinju danas te planovi za buduće aktivnosti na obnavljanju vakufske imovine. Mogućnostima poboljšanja stanja vakufa na području Muftijstva mostarskog i proširivanjem kapaciteta vakufske imovine bavi se rad „Revitalizacija vakufa na području Muftiluka mostarskog“ mr. Salem-ef. Dedovića, mostarskog muftije. Rad „Uloga Vakufske direkcije u revitalizaciji vakufa na području Muftiluka mostarskog“ dr. Senaida Zajimovića donosi pregled aktivnosti Vakufske direkcije na području Muftijstva mostarskog na obnovi i revitalizaciji vakufske imovine.

U ovaj zbornik uvršteno je i zanimljivo predavanje dr. Ismeta Bušatlića „Vakufi i vakifi u Fojnici od polovine XVI do kraja XIX stoljeća“ održano na tribini „Vakufi i vakifi u Fojnici“ koja je, u okviru manifestacije Dani vakufa u Bosni i Hercegovini 2018, upriličena u Fojnici.

Sretni smo što smo pripremanjem i uređivanjem ovog zbornika radova budućim generacija uvakufili nova saznanja koja će im zasigurno poslužiti kao važan izvor za istraživanje vakufa u Trebinju i poslužiti kao isječak sjećanja na burnu historiju Bošnjaka na ovim prostorima.

dr. Hikmet Karčić i dr. Elvir Duranović


Anketa

  • Koju godinu je Islamska zajednica u BiH proglasila godinom Aladža džamije?