Kaimijini dani: Vakufi na području Medžlisa Zvornik

Kaimijini dani: Vakufi na području Medžlisa Zvornik

U petak 14. juna 2019. u Sali Doma omladine u Zvorniku predstavljen projekat je „Vakufi na području Medžlisa Islamske zajednice Zvornik“.

O ovoj knjizi su govorili promotori: Mustafa Muharemović, mr. Omer Zulić, i dr. Senaid Zaimović, i autori mr. Dženan Rahmanović, mr. Elmedin Avdibašić . O historijskom razvoju, ulozi, devastiranju i obnovi zvorničkih vakufa govorio je Mustafa Muharemović. Recenzent knjige mr. Omer Zulić je naglasio da ova knjiga između ostalog ima za cilj da čitaoca upozna sa svim činjenicama, posebnostima i spečifičnostima vakufa u Zvorniku.

Hfz. dr. Senaid Zaimović je govorio o aktivnostima koje vodi Vakufska direkcija na unapređenju, zaštiti, evidenciji i identifikaciji vakufskih nekretnina. Takođe je naglasio da je važno da ovakvu knjigu imaju svi medžlisi na području Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Na kraju su se obratili autori. Mr. Elmedin Avdibašić je predstavio strukturu knjige i naveo da je u proteklom periodu izvršena obnova devastirane vakufske imovine. Mr. Dženan Rahmanović se zahvalio svima koji su dali podršku ovom projektu i ukazao na izazove sa kojim su se susreli u ovom istraživačkom projektu.

Izdavač ovog važnog djela za Islamsku zajednicu, ali i bošnjačku kulturu je Vakufska direkcija Sarajevo.


Fotografije

Anketa

  • Koju godinu je Islamska zajednica u BiH proglasila godinom Aladža džamije?