Medžlis IZ-e Bugojno i Džematski odbor Vesela organizovali peticiju u cilju očuvanja „Pršljanice“

Medžlis IZ-e Bugojno i Džematski odbor Vesela organizovali peticiju u cilju očuvanja „Pršljanice“

Već četiri-pet godina Medžlis IZ-e Bugojno vodi pravnu aktivnost da sačuva svoju imovinu koja se nalazi na području MZ Vesela, poznato kao zemljišna parcela „Pršljanica“. U pitanju je pravni predmet koji vodi porodica Lučić iz Bugojna koja traži da im Medžlis IZ-e Bugojno preda u posjed parcelu pod nazivom „Pršljanica“.

Općinski sud u Bugojnu u prvom navratu donio je pozitivnu presudu u korist Medžlisa IZ-e Bugojno, da bi kasnije donio presudu u korist porodice Lučić i obavezao Medžlis IZ-e Bugojno da im preda navedenu parcelu u posjed. Medžlis IZ-e Bugojno uložio je žalbu Kantonalnom sudu u Novom Travniku, koji je uvažio žalbu Medžlisa IZ-e Bugojno i predmet vratio Općinskom sudu u Bugojnu na ponovni postupak. Uskoro se očekuje zakazivanje pripremnog ročišta i zakazivanje glavne sudske rasprave.

300 građana MZ Vesela, jedne od najvećih mjesnih zajednica na području Bugojna, starijih od 40 godina potpisali su peticiju kojom tvrde da je u pitanju parcela Islamske zajednice, koja se oko pedeset godina vodi kao svojina Islamske zajednice, u narodu poznata kao džamijska livada, odnosno kao vakufsko zemljište.

Prema riječima predsjednika Medžlisa IZ-e Bugojno Harisa Mujića, Izvršni odbor Medžlisa IZ-e Bugojno i Džematski odbor Vesela su, u cilju suprotstavljanja pokušaju otimačine vakufske imovine od strane g. Huseina Smajića, održali zajednički sastanak kojem je prisustvovao i advokat Haris Kaniža, iz advokatskog ureda Adila Loze, te mu tom prilikom predali materijale organizovane peticije za JMB i potpisima.

Predsjednik Medžlisa IZ-e Bugojno je izrazio nadu da će sudinica Općinskog suda u Bugojnu g. Katica Soldo uzeti u obzir ovaj dokaz, pored brojnih drugih dokaza kao što je KUPOPRODAJNI UGOVOR 613/32 od 23.04.1932. g. sklopljen između Lučić Ilije i Lučić Marijana kao prodavaca i Šupa rođ. Pandžo Fatime kao kupca parcele „Pršljanica“ (k.č. 1194 po starom premijeru, površine 7980 m2), a koju je jedna od njenih zakonitih naslijednica Pandžo rođ. Bevrnja Ševala zvana Miza dala u vakuf – opće dobro Džamiji u Veseloj.

Više pogledajte u video izjavama: