Na munaru Aladža džamije postavljen alem

Na munari nekadašnje fočanske ljepotice Aladža džamije postavljen je alem, čime su završeni grubi radovi na njenoj izgradnji, a ozvaničen početak dekorativnih i radova na kupoli, koja će biti obložena olovom, a potom će početi njeno oslikavanje te oslikavanje zidova.Na kupoli ove džamije također je postavljen i posljednji, najvažniji kamen ključ-kilitaš, od čijeg ugrađivanja ovisi čvrstina i sigurnost cjelokupne džamijske kupole.

- Postavljanjem alema na novoizgrađenu Aladža džamiju poslana je poruka da je fočanska ljepotica završena - kazao je u izjavi za Fenu direktor Vakufske direkcije IZ-a u BiH Senaid Zajimović.

Izgradnja munare i kupole, pojasnio je, bili su najzahtjevniji projekti, jer obuhvatili su ne samo izgradnju od originalnog kamena i "maltera", koji podrazumijeva mješavinu ljuske od jajeta sa slamom i drugih elemenata koji daju elastičnost i čvrstoću, već i originalan način izgradnje u skladu s pravilima mjera zaštite propisanih od Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika BiH.

Na munaru Aladža džamije postavljen alem

Zajimović je naveo da će se ubuduće raditi minber, mihrab, vanjsko uređenje, originalni šadrvan te izgradnja turbeta Ibrahima sina Hasana Nazira. Turbe je Hasan Nazir namijenio sebi, ali je zbog prerane smrti tu ukopao svoga sina Ibrahima.

Zajimović očekuje da će svi radovi na potpunoj izgradnji Aladža džamije biti završeni u ljeto 2018. godine, te izrazio nadu da će svečanost otvorenja biti upriličena već u jesen 2018. godine.

Aladža džamija ili Šarena džamija izgrađena je 1550. godine u Foči, a izgradio ju je Hasan Nazir, nadzornik carskih prihoda u Bosni. S obzirom na to da je bila biser orijentalne arhitekture, bila je uvrštena na UNESCO-ovu listu kulturne baštine. U potpunosti je srušena u augustu 1992. godine.
Njena ponovna izgradnja započela je 2014.

Alem čine polumjesec i zvijezda sa tri ili četiri kugle ispod njega i nalazi se na vrhu minareta. U kruškolikom alemu bude upisano Allahovo ime.

(FENA)

Na munaru Aladža džamije postavljen alem

Anketa

  • Ko je dao da se izgradi Arslanagića most u Trebinju?