Novih 6000 m2 kultivisanog vakufskog zemljišta

Novih 6000 m2 kultivisanog vakufskog zemljišta

Vakufska direkcija u sklopu svojih aktivnosti realizira projekat podizanja zasada voća na vakufskim parcelama širom BiH. Na ovaj način se vakufske parcele koje su zarasle i nisu ekonomski iskorištene stavljaju u funkciju i na istim se podižu dugogodišnji zasadi voća. Vrsta zasada ovisi od kvaliteta zemljišta i pogodnosti pojedinog zemljišta za određene sorte voća.

U sklopu jesenje sadnje Vakufska direkcija ove godine podiže dugogodišnje zasade voća na vakufskim parcelama u medžlisu Tešanj. Riječ je o kultivaciji vakufske parcele površine od oko 6 dunuma.

Dana 18.11.2017. godine Vakufska direkcija je u saradnji sa Medžlisom Islamske zajednice Tešanj izvršla kultivisanje vakufske parcele koje se nalaze na području navedenog medžlisa i to u džematu Jablanica. Tom prilikom izvršeno je zasađivanje 180 sadnica kalemljenog oraha na parceli površine oko 6.000 m2 sa kompletnim repromaterijalom i sistemom za navodnjavanje. Vakufska direkcija je ovaj projekat finansirala iz vlastitih sredstava putem vakufskog fonda za kultivisanje vakufskih parcela. Akciji zasađivanja prisustvovali su predstavnici Vakufske direkcije, Medžlisa IZ Tešanj i mještani naselja Jablanica.

Vakufska direkcija ima namjeru u saradnji sa medžlisima svake godine podizati nekoliko zasada voća na vakufskim parcelama.


Fotografije

Anketa

  • Ko je dao da se izgradi Arslanagića most u Trebinju?