Otvoren Vakufski edukativno-poslovni centar u Vitezu

Otvoren Vakufski edukativno-poslovni centar u Vitezu

Na mubarek petak, pred džumu-namaz, u sklopu osme manifestacije „Dani vakufa“, u aprilskom, beharom okićenom Vitezu prisustvovali smo svečanom otvorenju vakufskog edukativno-poslovnog centra Medžlisa Islamske zajednice Vitez.

Radost i veselje Bošnjaka Medžlisa Vitez povodom otvorenja upotpunili su brojni ugledni gosti iz samog vrha Islamske zajednice, političkog života Federacije BiH, Srednjobosanskog kantona i općine Vitez.

Posebnu čast cijelom događaju ukazao je svojim prisustvom i govorom uvaženi Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Husejn ef. Kavazović. Među gostima bili su još hfz dr. Senaid Zaimović direktor Vakufske direkcije, Zejnil ef. Rebihić direktor Uprave za finansijske poslove, zatim Muftija travnički dr. Ahmed ef. Adilović, mr. Dževdet ef. Šošić direktor Elči Ibrahimpašine medrese u Travniku, glavni imami, imami i predsjednici medžlisa.

Iz političkog života prisustvovali su predstavnici kabineta podpredsjednice Federacije BiH dr. Melike Mahmutbegović i federalnog ministarstva za pitanja izbjeglica i raseljenih osoba, direktor Razvojne banke Federacije BiH gospodin Salko Selman, zatim premijer Srednjobosanskog kantona gospodin Tahir Lendo, zamjenik predsjedavajućeg Skupštine SBK gospodin Muharem Grabus, načelnik općine Vitez gospodin Tomislav Bošnjak i predsjedavajući Skupštine općine Vitez gospodin Hidajet Sivro. Naime, Vakufska direkcija IZ u BiH obezbijedila je sredstva za dovršetak i opremanje ovog značajnog vakufskog projekta. Ono što je posebno važno istaći kada je u pitanju novosagrađeni vakufski objekat u Vitezu je to da se radi o veoma važnom projektu od vitalnog značaja za sve Bošnjake muslimane općine Vitez i šire. Vakufski poslovno-edukativni centar MIZ Vitez je osmišljen tako da bude u stanju odgovoriti na zahtjeve i potrebe vremena u kojem se nalazimo; u prizemlju se nalaze poslovni prostori čija ekonomska aktivnost će, uz Allahovu pomoć, biti dostatna za samoodržavanje i život samog vakufa. Na spratu se nalaze kancelarije Medžlisa, Ilmijje Vitez, zatim Odjela za brak, porodicu i ženski aktivizam i biblioteka koja je ujedno i prostor namijenjen aktivnostima Mreže mladih MIZ Vitez. Središnji prostor ovog dijela vakufske zgrade čini multinamjenska sala namijenjena za održavanje predavanja, promocija, okruglih stolova i drugih edukativnih i prosvjetiteljskih aktivnosti.

Treći, a možda i najvažniji, segment zgrade Medžlisa u Vitezu čini prostor određen za buduće prvo islamsko obdanište „Rejjan“. Uz Allahovu pomoć, nakon svečanog otvorenja, očekujemo što skoriji početak rada obdaništa kao odgovor na sve učestalije zahtjeve naših roditelja džematlija i vremena u kojem živimo i savremenim izazovima kada je u pitanju briga o našim najmlađim, njihov odgoj i obrazovanje.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Husejn ef. Kavazović je na kraju svoga obraćanja zatvorio osmu po redu manifestaciju “Dani vakufa” koja je ove godine održana u Sarajevu, Sanskom Mostu, Trebinju, Visokom, Vitezu i Fojnici.

Nakon svečanog presijecanja trake i predaje ključeva novog vakufa Islamske zajednice u Vitezu i obilaska prostorija, džumu – namaz u Ahmed-aginoj džamiji predvodio je Reisu-l-ulema dr. Husejn ef. Kavazović. Uz dovu Allahu Uzvišenom da ovaj značajan hajrat ukabuli i učini ga istinskim vakufom od kojeg će imati koristi brojne generacije ovim putem se iskreno zahvaljujemo svima onima koji su na bilo koji način dali svoj doprinos i učestvovali u realizaciji ovog važnog projekta.

MIZ Vitez


Fotografije

Anketa

  • Aladža džamija u Foči je?