Počeli radovi na izgradnji Divanhane

Počeli radovi na izgradnji Divanhane

Nakon što je u sklopu ovogodišnje manifestacije “Dani vakufa 2019.” i uz prisustvo velikog broja zvanica, u haremu Šehidske džamije u mjestu Han Ploča, nadomak Kiseljaka, položen kamen temeljac za izgradnju vakufsko-poslovnog objekta ”Divanhana” ovih dana se krenulo sa radovima na realizaciji projekta „Oživljavanje vakufa Misir hadži Mehmed age iz Sarajeva“. Inicijativa za izgradnju Divanane pokrenuta je na osnovu vakufname koja je na tursko-osmanskom jeziku sastavljena 10. Zul-Ka'deta 1290. h. / 29. Decembra 1873. godine.

Vakif uvakufljuje kuću ( han), uz nju kahvanu i dva dijela bašče u džematu Kuliješ, selo Grahovci, u ulici Grahovci pod brojem dvadeset pet, a čije su granice sa jedne strane livade potomaka travničanina Muhammed-age, sina Abdullaha, sa druge strane livade vakifa, sa treće strane rijeka Lepenica i sa četvrte strane javni put.

Vakufska direkcija IZ-e BiH je u saradnji sa Generalnom direkcijom vakufa Republike Turske obezbjedila sredstva za realizaciju ovog projekta na osnovu protokola koji je potpisan između dvije direkcije 25. 11. 2018. godine, a rok za završetak radova je 10 mjeseci.

Medžlis islamske zajednice Kiseljak se iskreno zahvaljuje Vakufskoj direkciji, na čelu sa dr. Senaidom Zajimovićem, i njegovom vrijednom timu na razumijevanju i podršci našem Medžlisu.


Fotografije