Položen kamen temeljac za Centar islamskog obrazovanja u Matuzićima

Položen kamen temeljac za Centar islamskog obrazovanja u Matuzićima

U petak, 02. novembra 2018. godine, u dvorištu Kuvajtske džamije u Matuzićima, Općina Doboj Jug, održana je svečanost postavljanja kamena temeljca za izgradnju Centra za islamsko obrazovanje Matuzići (CIOM).

Svečanost je održana poslije obavljenog džuma namaza u pomenutoj džamiji na kojoj je hutbu kazivao reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein-ef. Kavazović. Svečanosti su prisustvovali predstavnici vrha Islamske zajednice, Ambasade Malezije, lokalnih zvaničnika vlasti, kao i drugi gosti i vjernici.

Na početku svečanosti riječi dobrodošlice i zahvale svim prisutnima, kao i onima koji su na bilo koji način pomogli ovaj projekat, uputili su Ahmed ef. Bajrić, imam Kuvajtske džamije i Bajro ef. Džafić, glavni imam Medžlisa IZ Doboj.

Položen kamen temeljac za Centar islamskog obrazovanja u Matuzićima

Tom prilikom je istaknuto da projekat izgradnje centra košta oko 1 milion KM, a najveći dio sredstava obezbjedili su malezijski biznismeni na čelu sa dr. Ahmedom Kamaza Zekerijahom. Budući centar će raspolagati sa bibliotekom, vrtićem, mektebom, višenamjenskom salom, restoranom, musafirhanom, kancelarijama, imamskim stanom i sahat kulom.

Koordinator projekta Azmi Mustafa, maležanin oženjen mještankom iz Matuzića, govorio je o snu svog punca rahm. Muhameda ef. Ćemana o izgradnji islamskog centra u Matuzićima koji se polahko uz Božiju pomoć ostvaruje.

Ambasador Malezije u BiH NJ.E. Zakri Jaafar je u svom obraćanju istakao je da ovaj projekat predstavlja nastavak ulaganja Malezije u prijateljsku BiH, oslikava snažnu volju naroda Malezije da pomogne narod Bosne i Hercegovine i da će veza između ova dva naroda biti ojačana realizacijom ovog projekta.

Načelnik Općine Doboj Jug Mirnes Tukić se zahvalio donatorima na pomoći u realizaciji ovog projekta kojeg smatra važnim za lokalnu zajednicu i građane koji će biti njegovi korisnici.

Direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zajimović je istakao da će izgradnjom ovog obrazovnog centra biti zaokružen vakufski kompleks u Matuzićima koji je započeo izgradnjom džamije čiju izgradnju su putem Vakufske direkcije finansirali prijatelji iz Bejtu-l-zekata iz Kuvajta. Ukazao je na važnost sudjelovanja javno-privatnog partnerstva u realizaciji ovog i sličnih projekta te izrazio nadu da će se njihov broj povećati uz pomoć prijatelja iz Malezije.

Položen kamen temeljac za Centar islamskog obrazovanja u Matuzićima

Reisu-l-ulema Islamske zajednice dr. Husein-ef. Kavazović je u svom obraćanju istakao da je ovaj projekat rezultat iskrenog sna i bratskog odnosa. Niti jedno dobro se ne može ograničiti jer ono prelazi mnoge granice. Ovaj projekat je dobro od kojeg će svi imati koristi, kako oni koji budu dolazili u ovaj centar tako i oni koji ga budu gradili. Zatim je ukazao da je znanje najveća investicija te je naveo primjer direktora Zajimovića koji je kao učenik otišao iz Matuzića u potrazi za znanjem pa je tim znanjem i umijećem Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini i svojim Matuzićima donio značajne investicije. Potom je čestitao džematlijama, Medžlisu i Općini na ovom projektu te se u ime Islamske zajednice zahvalio donatorima.

Nakon što je dovu proučio muftija zenički dr. Ejub ef. Dautović postavljen je kamen temeljac za Centar islamskog obrazovanja Matuzići.


Anketa

  • Koju godinu je Islamska zajednica u BiH proglasila godinom Aladža džamije?