Položen kamen temeljac za izgradnju vakufske administrativne-poslovne zgrade Medžlisa IZ Bihać

Položen kamen temeljac za izgradnju vakufske administrativne-poslovne zgrade Medžlisa IZ Bihać

U petak, 06. maja, poslije džuma namaza, u Bihaću je položen kamen temeljac za izgradnju vakufsko edukativnog centra Medžlisa IZ Bihać. Svečanost polaganja kamena temeljca upriličena je u okviru manifestacije „Dani vakufa u BiH“ u suorganizaciji Vakufske direkcije, Muftijstva bihaćkog i Medžlisa IZ Bihać. Predmetna zgrada će se graditi pored nove gradske džamije u Bihaću, a imat će ukupnu površinu od 700 m2.

Svečanosti polaganja kamena temeljca prisustvovale su mnogobrojne ličnosti vjerskog, političkog, kulturnog i javnog života iz Bihaća, Unsko-sanskog kantona i šire. Na početku svečanosti obratio se Enver ef. Moranjkić, predsjednik Medžlisa IZ Bihać, koji je prisutne upoznao o potrebi izgradnje predmetne zgrade i aktvnostima koje su preduzete na njenoj izgradnji.

Gradonačelnik Bihaća Emdžad Galijašević je u svom obraćanju istakao da je ovaj objekat značajan i važan za grad Bihać jer Medžlis IZ Bihać do sada nije imao adekvatan prostor za svoj rad. Obećao je da će se Grad Bihać uključiti u izgradnju predmetnog objekta, kao što se ranije uključio i u izgradnju nove gradske džamije Bihaću koja će se otvoriti u tekućoj 2016. godini.

Na svečanosti se obratio i premijer Unsko-sanskog kantona Izudin Saračević koji je pozvao prisutne da u svim prigodama spominju državu Bosnu i Hercegovinu jer će se na taj način ona čuvati i graditi.

Direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zajimović je čestitao na poduhvatu izgradnje nove vakufske zgrade pored nove džamije u Bihaću koja je izgrađena u veoma kratkom vremenu te da u izgradnji predmetne vakufske zgrade neće izostati ni pomoć Vakufske direkcije. Vakufska direkcija svake godine u okviru svoje manifestacije pored svečanog otvaranja novoizgrađenih i obnovljenih objekata upriliči i polaganje kamena temeljca za izgradnju novih vakufskih objekata kao što je i današnji slučaj. To je uspjeh ne samo Islamske zajednice već i Bošnjaka općenito.

Muftija bihaćki Hasan ef. Makić je u svom obraćanju govorio o važnosti obnove svih vjerskih i vakufskih objekata koji su porušeni tokom zadnje agresije na BiH kako bi pokazali opstojnost Bošnjaka na čitavom području BiH.

Potom je pristupljeno plaganju kamena temeljca kojeg su položili Muftija bihaćki, direktor Vakufske direkcije, glavni imam Medžlisa IZ Bihać, gradonačelnik Bihaća i premijer Unsko-sanskog kantona. Postavljanjem kamena temeljca za novi vakufski objekt praktično i službeno je zatvorena ovogodišnja manifestacija Dani vakufa 2016.


Anketa

  • Ko je dao da se izgradi Arslanagića most u Trebinju?