Posjeta gradilištu Šarene džamije u Travniku

Posjeta gradilištu Šarene džamije u Travniku

Direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zajimović danas je posjetio gradilište Šarene džamije u Travniku. Direktora su dočekali glavni imam Medžlisa IZ Travnik mr. Salih ef. Indžić i predstavnik izvođača radova firme Neimari d.o.o.

Predstavnik izvođača radova je informirao o radovima koji se trenutno izvode na restauraciji ove džamije, a radi se o završetku unutrašnjih radova u objektu džamije i bezistanu, unutrašnjem i vanjskom oslikavanju, zamjeni kompletne stolarije te uređenju dvorišta. Prethodno je već završena restauracija munare, sanacija i ojačavanje temelja džamije i sanacija korita potoka.

Restauracija Šarene džamije započela je u aprilu 2017. godine nakon što je prethodno potpisan protokol između Generalne direkcije vakufa Republike Turske i Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH na način da je Vakufska direkcija IZ u BiH kroz uspostavljeni partnerski odnos putem Generalne direkcije vakufa Republike Turske obezbijedila neophodna finansijska sredstva koja su potrebna za restauraciju. Ovo je jedan u nizu projekata koje ove dvije vakufske direkcije u partnerskom odnosu realiziraju širom BiH.
Svečano otvaranje ove džamije očekuje se u proljeće 2019. godine.

Posjeta gradilištu Šarene džamije u Travniku

U sklopu posjete održan je sastanak sa predstavnicima Medžlisa IZ Travnik, dr. Nerminom Šušićem, predsjednikom IO i mr. Salihom ef. Indžićem, glavnim imamom te dr. Elvirom Duranovićem, v.d. direktorom Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka. Povod sastanka jesu pripreme za manifestaciju „Dani vakufa u BiH“ koja će se održati u aprilu 2019. godine.

Na današnjem sastanku dogovoreno je da se u okviru naredne manifestacije organizira okrugli sto na kojem bi se obradili vakufi i vakifi u Travniku. Okrugli sto bi zajedno organizirali Vakufska direkcija, Medžlis IZ Travnik i Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka. Na sljedećem sastanku utvrdit će se teme okruglog stola i njihovi autori. Medžlis IZ Travnik je prihvatio da bude partner Vakufskoj direkciji u organiziranju sadržaja manifestacije „Dani vakufa“ u Travniku kojom prilikom bi se pored okruglog stola, najvjerovatnije, organizirali i drugi sadržaji kao što su svečanost otvaranja restaurirane Šarene džamije i mevlud i hatma u povodu Dana vakifa.


Anketa

  • Koju godinu je Islamska zajednica u BiH proglasila godinom Aladža džamije?