Postavljen kamen temeljac za izgradnju nove džamije u naselju Rječica, Općina Novi Grad

Postavljen kamen temeljac za izgradnju nove džamije u naselju Rječica, Općina Novi Grad

Dana, 13.05.2020. godine u prostorijama Vakufske direkcije Sarajevo potpisan je Ugovor o izgradnji nove džamije sa pratećim objektima u naselju Rječica, Općina Novi Grad, između Vakufske direkcije, Medžlisa IZ Sarajevo i vakifa gospodina Mesuda Hrbata.

U petak, 22.05.2020. godine, u organizaciji Medžlisa islamske zajednice Sarajevo, upriličena je svečanost postavljanja kamena temeljca za izgradnju nove džamije u naselju Rječica.

Program svečanosti je počeo u 11 sati, zbog mjera ograničenja usljed pandemije, pored malobrojnih džematlija koji su uveličali ovu svečanost, polaganju kamena temeljca prisustvovali su: zamjenik Reisu-l-uleme i Muftija sarajevski - dr. Enes Ljevaković, dr. Senaid Zajimović - direktor Vakufske direkcije, dr. Kenan ef. Musić - glavni imam Medžlisa IZ-e Sarajevo sa svojim saradnicima, g-din Jusuf Zahiragić, prdsjednik Medžlisa IZ-e Sarajevo, vakif - g-din Mesud Hrbat i g-din Semir Efendić – načelnik Općine Novi Grad.

Prisutnim gostima obratili su se u svojstvu domaćina glavni imam i predsjednik MIZ Sarajevo, koji su u svojim izlaganjima istaknuli značaj i važnost ovog mubarek dana za mještane naselja Rječica, koji će napokon imati priliku da sve svoje vjerske, odgojne i obrazovne potrebe obavljaju u novoizgrađenoj džamiji. Također izrazili su zahvalnost svima koji su svojim prisustvom uveličali ovu svečanost, a posebne dove su uputili vakifu i ostalim institucijama koje su dale svoj doprinos u ovom hajirli projektu.

U svom obraćanju vakif je izrazio zahvalnost Allahu što mu je u ovim mubarek danima omogućio da nakon dužeg perioda traženje adekvatne lokacije za izgradnju džamije započne sa ovim hajirli djelom.

Direktor Vakufske direkcije, dr. Senaid Zajimović, na početku svog obraćanja uputio je dovu Allahu da primi ovo dobro djelo vakifa i podari im obećanu nagradu. Također, iskazao je zadovoljstvo što Vakufska direkcija IZ u BiH aktivno učestvuje u iznalaženju vakifa, kako unutar tako i izvan BiH, za izgradnju i obnovu vakufskih i vjerskih objekata koju u saradnji sa medžlisima realizira na području cijele BiH. „Posebno nam je drago kada uspijemo animirati naše, domaće vakife, da podrže ovakve projekte, a jedan od takvih je i g-din Mesud Hrbat i njegova porodica, koji nastavljaju višestoljetnu tradiciju velikih vakifa BiH“, kazao je dr. Zajimović. Na kraju svog izlaganja još jednom je uputio dovu Allahu da primi dobro djelo vakifa, a posebnu čestitku je uputio Islamskoj zajednici u BiH na ovom značajnom projektu.

Na kraju svečanosti se obratio zamjenik Reisu-l-uleme, dr. Enes Ljevaković koji se na samom početku svog izlaganja zahvalio prisutnima koji su došli da uveličaju ovu hajirli svečanost i zamolio Allaha da ih obilato nagradi. Između ostalog Muftija je istakao značaj i važnost izgradnje ne samo objekata već i duhovnog i vjerskog bića kod svakog vjernika, a glavni preduslov je da postoje uvjeti u kojima će se moći realizirati takve aktivnosti. Uz Božiju pomoć i zaslugu današnjeg vakifa, mještani ovog mjesta će kada se izgradi ova prelijepa džamija imati priliku koristi je u tu svrhu.

Kamen temeljac za izgradnju džamije svečano su postavili: dr. Enes Ljevaković, dr. Kenan ef. Musić, dr. Senaid Zajimović, g-din Jusuf Zahiragić i vakif g-din Mesud Hrbat. Nakon postavljanja kamena temeljca proučena je dova.


Fotografije