Postavljen krov i alem na munari Islamskog centra u Gornjem Zaliku

Postavljen krov i alem na munari Islamskog centra u Gornjem Zaliku

Nakon skoro četiri godine od polaganja kamena temeljca postavljen krov i alem na prvoj munari džamije u naselju Gornji Zalik.

Sredstva za dovršetak izgradnje Islamskog centra Gornji Zalik obezbijedila je Vakufska direkcija putem fondacije En-nedžat iz Kuvajta.

Radovi, na veliko zadovoljstvo njegovih džematlija i svih onih koji su doprinijeli njezinom podizanju, svakodnevno napreduju. Trenutno su u procesu radovi na sistemu grijanja i hlađenja, dok se postavljanje otvora i elektro i vodovodne instalacije provodi kraju.

U toku su betonski radovi na potpornom i ogradnom zidu. Unutar objekta se izvode malterski radovi. Sa nastavkom građevinskih radova planirana je gradnja druge munare a onda slijedi opremanje objekta, vanjsko uređivanje partera i postavljanje ograde.

Otvaranje džamije neće biti prije potpunog završetka radova, ali će se molitveni prostor staviti u funkciju prije same svečanosti.

Izgradnja džamije u Gornjem Zaliku je od velike važnosti ne samo za Zalik nego i cijeli Mostar pa i šire.

Džemat Zalik je najveći džemat u gradu i potreba za džamijom je iskazana odmah u postratnom periodu. Naselje se proširilo, broj domaćinstava se utrostručio i infrastrukturno se povezuju Gornji Zalik i put za Podveležje.

Sama lokacija je dominantna nad gradom a unutar Centra bit će različiti sadržaji koji pored molitvenog prostora obuhvataju biblioteku, mekteb, dječiji vrtić i ugostiteljski objekat sa parking prostorom za pedeset automobila.


Fotografije