Potpisan protokol o restauraciji i izgradnji tri džamije u BiH

Potpisan protokol o restauraciji i izgradnji tri džamije u BiH

SARAJEVO (AA) – U Sarajevu je svečano potpisan Protokol o primopredaji gradilišta, odnosno početku radova na realizaciji tri vakufska projekta Islamske zajednice u BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o projektima restauracije Behram-begove džamije u Tuzli, restauracije Ferhad-begove džamije u Tešnju i dovršetku radova na ponovnoj izgradnji Kizlar-agine džamije u Mrkonjić-Gradu. Sve tri džamije su nacionalni spomenici BiH.

Sredstva za obnovu navedenih objekata u vrijednosti 4,5 miliona KM osigurala je Vakufska direkcija IZ u BiH putem Generalne direkcije vakufa Republike Turske.

Potpisnici protokola su predstavnici Generalne direkcije vakufa Republike Turske, Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH, izvođača radova i medžlisa islamske zajednice Tuzla, Tešanj i Mrkonjić-Grad.

Dr. Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH, nakon potpisivanja protokola pozitivno je ocijenio suradnju Generalne direkcije vakufa Republike Turske i Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH.

”Mi smo prezadovoljni suradnjom s direkcijom Vakufa Republike Turske posebno zato što su se oni odazvali našem zahtjevu da zajedno sudjelujemo u oživljavanju osmanske tradicije na ovim prostorima s obzirom na to da su oni gradili ove velike i značajne vakufe i da su iza sebe ostavili veliku baštinu kojom se mi danas ponosimo u svijetu”, rekao je on.