Povećan angažman na polju unapređenja vakufske imovine na području Tuzlanskog muftijstva

Povećan angažman na polju unapređenja vakufske imovine na području Tuzlanskog muftijstva

Vakufska direkcija je u saradnji sa muftijstvima, te u skladu sa planom aktivnosti nastavila sa redovnim održavanjem savjetovanja za sve medžlise. U tom kontekstu jučer je u prostorijama Behram-begove medrese održano savjetovanje za medžlise sa područja Tuzlanskog muftijstva.

Na samom početku savjetovanja prisutnima se obratio Muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović koji je istakao važnost ovakvih savjetovanja u cilju razmjene iskustva i razmjene mišljenja vezano za zaštitu i unapređenje vakufske imovine. Muftija je istakao važnost kontinuirane brige o vakufskoj imovine i sa aspekta zaštite a i sa aspekta stavljanja u funkciju i unapređenja te imovine.

Nakon obraćanja Muftije, prisutnim se obratio direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zajimović koji je govorio o aktivnostima Vakufske direkcije u prethodnoj godini te planovima za naredni period. Dr. Zajimović je akcenat dao na projekte koji za cilj imaju ekonomski razvoj i unapređenje vakufske imovine kao temelj u samostalnosti u funkcionisanju i radu svakog džemata i medžlisa.

Na savjetovanju su prezentirane sljedeće teme: „Zaštita vakufske imovine kroz postojeće zakonske propise i normativne akte Islamske zajednice“. O ovoj temi govorio je Huso Salihović, pravnik Vakufske direkcije i „Realizacija projekata s ciljem materijalnog jačanja Islamske zajednice, ogledni primjer: „Kultivisanje vakufskog zemljišta“ na koju je govorio Omer-ef. Camić, glavni imam MIZ Janja.

U diskusiji koja je uslijedila nakon izlaganja učesnici savjetovanja izrazili su spremnost za veći angažman na polju unapređenja vakufske imovine na području svojih medžlisa, posebno nakon što su saslušali i vidjeli iskustvo medžlisa IZ Janja u iskorištavanju vakufskih parcela u svrhe materijalnog jačanja medžlisa. Također su pokazali interesovanje za veću brigu o vakufima u kontekstu zaštite od uzurpiranja usljed novih zakonskih rješenja kako u RS tako i u Federaciji.


Fotografije