Projekat Morića hana prezentiran komisiji Generalne direkcije vakufa R.Turske

Projekat Morića hana prezentiran komisiji Generalne direkcije vakufa R.Turske

Predstavnici Generalne direkcije vakufa Republike Turske predvođeni Suatom Giraj, šefom odjela za gradnju, boravili su u radnoj posjeti Vakufskoj direkciji Islamske zajednice u BiH. Cilj posjete jeste sagledavanje stanja i stepena realizacije vakufskih projekata u BiH.

Prvi dan radne posjete upriličen je obilazak nekoliko projekata, te su posjećena gradilišta rekonstrukcije Behram-begove džamije u Tuzli, rekonstrukcije Ferhat-begovog kompleksa u Tešnju, ponovne izgradnje Arnaudije džamije u Banja Luci i ponovne izgradnje Kizlar-agine džamije u Mrkonjić Gradu.

Na svakim od ovih gradilišta održan je sastanak sa izvođačima kako bi se na licu mjesta utvrdila dinamika i rješavala određena tehnička pitanja koja mogu utjecati na kvalitet i dinamiku radova.

Drugi dan radne posjete upriličen je obilazak gradilišta ponovne izgradnje Sinan-begove džamije u Čajniču, izgradnje Divanhane u Kiseljaku, izgradnje vakufskog poslovno-administrativnog centra „Medresa“ u Fojnic. Također je i kod ovih projekata na samim gradilištima održan sastanak sa izvođačima i nadzorom.

Uzimajući u obzir činjenicu da se najveći broj ovih projekata treba završiti u toku naredne godine, na određenim projektima će biti neophodno da svi učesnici daju dodatni napor kako bi radovi bili na vrijeme završeni.

Treći dan radne posjete predstavnici Generalne direkcije vakufa Republike Turske sastali su se sa direktorom Vakufske direkcije dr. Senaidom Zajimovićem te mu tom prilikom prezentirali svoja zapažanja u toku posjete gradilištima svih projekata. Direktor dr. Senaid Zajimović zahvalio se g-dinu Suatu Giraju na posjeti. Tom prilikom osim razgovora o projektima čija je realizacija u toku, razgovora je bilo i o budućim projektima.

Nakon sastanka sa direktorom dr. Senaidom Zajimovićem, predstavnici Generalne direkcije vakufa Republike Turske obišli su još gradilište izgradnje Upravne zgrade Rijaseta IZ u BiH i gradilište rekonstrukcije Baščaršijske džamije u Sarajevu.

U toku radne posjete održan je sastanak sa projektantom projekta rehabilitacije Morića hana i predstavnicima Generalne direkcije vakufa Republike Turske prezentiran je projekat Morića hana.


Fotografije