Promovirana monografija „Upravljanje vakufima u BiH 1847-2017.“

Promovirana monografija „Upravljanje vakufima u BiH 1847-2017.“

Povodom Dana džamija, u Tuzli je u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Tuzla upriličena promocija monografije „Upravljanje vakufima u BiH 1847-2017.“ autora Ahmeda Mehmedovića. Promocija je održana u utorak 08. maja u Kulturno-obrazovnom centru Tušanj-Slatina.

O Monografiji su govorili hfz.dr. Senaid Zaimović, direktor Vakufske direkcije, Osman Lavić, direktor Gazi Husrev-begove biblioteke i Ahmed Mehmedović, autor.
Promociji ovog važnog djela o vakufima i vakifima u našoj domovini prisustvovali su muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, glavni imam hfz. Ahmed-ef. Huskanović, predsjednik Medžlisa IZ Tuzla Hasan-ef. Spahić, direktor Media centra Islamske zajednice Amir Sakić, imami, mutevelije i gosti.

Djelo koje govori o vakufima i onima koji su bdjeli, radili i rade na očuvanju vakufa Mr. Osman Lavić se u svom obraćanju osvrnuo na turbulentna vremena i prilike kroz koje su vakufi prolazili u različitim političkim sistemima u našoj domovini. Lavić je dodao da ova Monografija predstavlja povezanu, smislenu priču o vakufima i vakifima u Bosni i Hercegovini, te da je ilustrirana na izuzetan način.

Direktor Vakufske direkcije hfz. dr. Senaid Zaimović je istakao važnost Monografije jer ona promoviše vakufe i one koji su vodili brigu o njima u ovih proteklih 170 godina. – Svi protekli politički sistemi su oduzimali vakufe i mijenjali im namjenu. No, ti politički sistemi su nestali, a vakuf i vakifi su ostali – kazao je Zaimović.

O Monografiji, načinu kako je nastajala, te o samom sadržaju govorio je autor Ahmed Mehmedović. - Knjiga obrađuje podatke o najznačajnijim bosansko-hercegovačkim vakifima, kao i vakifima iz reda uleme i ženama vakifima. U knjizi su također, predstavljeni i neobični vakufi koji su osnivani i za čija izdržavanja su izdvojena značajna sredstva, kao i vakufski upravitelji od ustanovljenja istih do danas – dodao je Mehmedović.

Monografija prati historiju vakufa i historiju upravljanja vakufima u različitim društvenopolitičkim i pravnim sistemima: Osmanskom carstvu, Austro-Ugarskoj monarhiji, Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, odnosno Kraljevini Jugoslaviji, Nezavisnoj državi Hrvatskoj, Socijalističkoj federativnoj republici Jugoslaviji, i njegov položaj nakon sticanja nezavisnosti Bosne i Hercegovine 1992. godine. Izdavač ovog vrijednog djela je Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.
U Monografiji su prezentirane sve teškoće kroz koje je prolazila vakufska uprava, odnosno Vakufska direkcija, ali i uspjesi koje je postigla od njenog reosnivanja 1996. godine do danas, te planovi za budućnost.

Prisutnima se prigodnim riječima tokom promocije u Tuzli obratio i predsjednik Hasan-ef. Spahić, a moderator promocije bio je mr. Elmedin Avdibašić.


Fotografije

Anketa

  • Aladža džamija u Foči je?