Radne posjeta i susret sa novim generalnim direktorom Generalne direkcije vakufa Republike Turske

Radne posjeta i susret sa novim generalnim direktorom Generalne direkcije vakufa Republike Turske

Direktor Vakufske direkcije IZ u BiH dr. Senaid Zajimović ovih dana boravio je u službenoj posjeti Generalnoj direkciji vakufa Republike Turske. Cilj radne posjete bio je susret sa novim generalnim direktorom Generalne direkcije vakufa Republike Turske g-dinom Burhanom Ersojem i njegovim saradnicima. Obzirom da je došlo do promjene u rukovodstvu Generalne direkije vakufa Republike Turske direktor Zajimović prvog dana radne posjete susreo se sa generalnim direktorom i uručio mu čestitku reisu-l-uleme IZ dr. Husejna Kavazovića povodom imenovanja na novu funkciju te mu zaželio uspješan rad u budućem radu

Na sastanku je bilo razgovora o projektima čija je implementacija u toku, projektima koji se završavaju ove godine, te o budućim projektima. Posebno je naglašeno da će dvije vakufske direkcije nastaviti saradnju kao i do sada i da promjene u rukovodstvu Generalne direkcije vakufa Republike Turske neće utjecati na saradnju koja je do sada bila na zavidnom nivou.

Također, dogovorena je svečanost otvaranja restaurirane Baščaršijske džamije za dan 21.03.2020. godine kojoj će prisustvovati i generalni direktor Generalne direkcije vakufa Republike Turske. Svečanost otvaranja restaurirane Baščaršijske džamije bit će upriličena kao uvod u ovogodišnju manifestaciju Dani vakufa 2020. godine koja će se održati u periodu od 03.04. do 12.04. Osim otvaranja Baščaršijske džamije u toku manifestacije bit će upriličena i svečanost otvaranja novoizgrađenog vakufskog objekta Divanhana u Kiseljaku.

Direktor dr. Zajimović se također susreo sa rukovodiocima odjela Generalne direkcije vakufa Republike Turske sa kojima je razgovarao o detaljima implementacije pojedinih projekata, dinamici realizacije i rješavanju određene problematike koja se javlja u toku realizacije projekata. Dr. Zajimović je u toku posjete Republici Turskoj posjetio i TIKU te se sastao sa zamjenikom predsjednika dr. Birol Četinom. Na navedenom sastanku razgovora je bilo o implementaciji projekta rekonstrukcije ženske Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu. Realizacija navedenog projekta bi uskoro trebala započeti.

Tokom boravka u Ankari upriličena je posjeta i Diyanet vakufu kojom prilikom je razgovarano o mogućnosti saradnje u realizaciji vakufskih projekata.

Uzimajući u obzir dosadašnju saradnju sa Generalnom direkcijom vakufa Republike Turske, posebno sa bivšim generalnim direktorom dr. Adnanom Ertemom, koji sada obnaša funkciju zamjenika ministra u ministarstvu za porodicu, rad i socijalnu politiku Republike Turske, dr. Zajimović je posjetio dr. Adnana Ertema i čestitao mu na novoj funkciji te mu zaželio uspjeha u radu.