Sahat-kula u Banjoj Luci uskoro bi trebala doživjeti stari sjaj

Sahat-kula u Banjoj Luci uskoro bi trebala doživjeti stari sjaj

Uskoro se očekuje potpisivanje protokola o rehabilitaciji i obnovi banjalučke Sahat-kule, jednog od najznačajnih kulturno-istorijskih objekata u gradu na Vrbasu. Protokol bi, prema najavama, trebao biti potpisan sa Generalnom direkcijom vakufa Republike Turske. Predstavnici Muftijstva banjalučkog i Vakufske direkcije Islamske zajednice nedavno su razgovarali sa predstavnicima gradske uprave Grada Banja Luka o konkretnim koracima na realizaciji projekta rehabilitacije Sahat kule. Ovaj kulturno-istorijski objekat srušen je u maju 1993 godine.

Prema dostupnim podacima, odnosno prema Ferhat pašinoj vakufnami može se zaključiti da je Sahat kula podignuta oko 1587. godine. Banjalučani podržavaju njenu obnovu.

"Neka se obnovi što treba da se obnovi, zaista sam uvijek za to..." i "Ako bude obnovljena onako kao što bi trebala biti, da bude rekonstrukcija, a ne nova kula...", bili su samo neki od komentara podrške građana Banja Luke.

Sahat kula bila je kompozicijski i koncepijski povezana sa džamijom Ferhadija.

"A Sahat kula je jedan od simbola koji je nerazdvojiv u starim razglednicama Banja Luke, vi ne možete naći sliku Ferhadije ili tog dijela grada u kojoj nisu Sahat kula i minaret Ferhadije dominantni na tim fotografijama", kazao nam je Hazim Maglajlić iz Međunarodnog centra za izgradnju mira "Vezeni Most" Banja Luka.

Banjalučke gradske vlasti pokazale interes da učestvuju u obnovi.

"Grad će sa svoje strane će izdati neophodne dozvole ili papire, a donator iz Turske, jedna agencija je spremna da obezbjedi sredstva za obnovu i rekonstrukciju", dodao je banjalučki gradonačelnik Igor Radojičić.

Sedmog maja 1993. godine srušena je džamija Ferhadija. Nakon rušenja džamije, srušena je i Sahat kula. Ferhat pašina džamija je obnovljena. Na svoje viševjekovno mjesto, pored džamije, trebala bi da se vrati i Sahat kula.

federalna.ba/Videoprilog Miše Vidovića (Dnevnik 1)