Svečana dodjela vakufnama za novu džamiju u džematu Bukva

Svečana dodjela vakufnama za novu džamiju u džematu Bukva

Novoizgrađenu džamiju je otvorio Šaban ef. Muhović, penzionisani imam ovog džemata i ratni vojni invalid, a vrpcu na ulazu u džamiju presijekli muftija zenički doc.dr. Ejub ef. Dautović i predsjednik Građevinskog odbora i najznačajniji vakif Ishak Jabandžić „Isko“.

Svečanost je upriličena u petak, 31.08.2018. godine sa početkom u 12,30 sati učenjem Kur'ana, kratkim obraćanjima: džematskog imama Ibrahim ef. Okanovića prof., glavnog imama Medžlisa IZ-e Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašića, Općinskog načelnika mr. Suada Huskića i izaslanika reisu-l-uleme muftije zeničkog doc. dr. Ejub ef. Dautovića, koji je čestitao džematu na prelijepoj džamiji, podsjetio prisutne kako praktično živjeti islam, proučio dovu i, po ovlaštenju reisu-l-uleme IZ-e u BIH dr. Husein ef .Kavazovića, džamiju proglasio otvorenom i vlasništvom IZ-e u BiH.

Noć uoči otvorenja, (četvrtak, 30.08.2018.godine) imami Medžlisa IZ-e Tešanj i okolnih medžlisa su proučili Mevlud, a izuzetno velikom broju prisutih se prigodno obratili, džematski imam, predsjednik Organizacionog odbora za otvorenje i član GO za izgradnju džamije Edin Jabandžić, glavni mam, Zijad ef. Ljevaković prof. i direktor Vakufske direkcije hafiz dr. Senaid Zaimović.

Ibrahim ef. je podsjetio na ranije imame i mutevelije džemata, Edin na historijat džemata i džamije u Bukvi, a glavni imam uputio čestitku džematlijama i vakifima.

Poruku, „Snaga ljudske duše je u negriješenju“ uputio je Zijad ef. Ljevaković koji je u svom obraćanju izrazio zadovoljstvo što je prisutan na ovom skupu kome prisustvuje veliki broj džematlija, ali i značajnih ljudi raznih zanimanja – privrednika, ljekara, državnika ... „Ispočetka mi gradimo džamiju, a poslije ona gradi nas, izgrađujući u nama one vrijednosti koje ne možemo naći na drugom mjestu, a potrebne su čovjeku. Vrijednosti koje nalazimo u džamiji su kao drvo - stalno donose plodove i pomažu čovjeku u donošenju ispravnih odluka i svjesnom negriješenju. Snaga ljudske duše je u negriješenju. Allah dž.š. je dao za sve alternativu, pa kad uradite grijeh, pokajte se i odmah činite dobro djelo da vam Allah dž.š. grijeh pobriše“ poručio je Zijad ef.

Hafiz Zaimović je podsjetio na značaj vakufa i njegovu postojanost navodeći da se ispravnim odnosom prema vakufu njegova vrijednost i opća korist ljudima povećava podsjećajući pri tome na svijetli primjer Poslanikovog a.s. ashaba i trećeg halife Osmana ibn Afana koji je odredio da od stabala hurmi koja rastu uz bunar, koji je on otkupio od jevreja, jedna polovina ide siromasima, a iz druge polovine da se dalje razvija ovaj vakuf. Kako su vlasti sredstva iz drugog dijela ulagale po želji vakifa do danas je iz tog dijela izgrađen lanac hotela i drugih koristonosnih objekata čiji se prihodi i danas troše po želji vakifa (šarti vakif) ali i na velike vakife i njihove vakufe u BiH koji su opstali i pored nastojanja ranijih vlasti da ih preuzmu i ukinu. „Sve te vlasti su otišle u historiju, a vakufi su opstali. Nadam se da će i ovaj vakuf (džamija) opstati i donositi plodove generacijama iza nas, a sevabe svim njenim vakifima.“

Na kraju mevludske svečanosti uručeno je 79 vakufnama vakifima koji su svoja novčana sredstva u iznosu od 1.000,00 KM i više uvakufili za izgradnju ove džamije, među kojima i najznačajnijim – Ishaku Jabandžiću i članovima njegove porodice, na čiju izrazitu molbu ne navodimo iznose uvakufljenih sredstava.

Džemat Bukva je prigradski džemat, udaljen 2 km sjevero-istočno od Tešnja. Džemat ima oko 350 domaćinstava. Džematu pripadaju naselja Bukva sa industrijskom zonom, Čifluk, Logobare i Marin Han.


Fotografije