Svečano potpisana tri nova protokola

Svečano potpisana tri nova protokola

U okviru svečane manifestacije, kojom se obilježava gradnja najstarije džamije u BiH, potpisani su protokoli za obnovu tri nova projekta Islamske zajednice u BiH. Radi se o ponovnoj izgradnji Arnaudije džamije u Rogatici, Dugalića džamije u Nevesinju i izgradnji vakufskog kompleksa (višenamjenskog sadržaja) u Han Ploči kod Kiseljaka.

Protokole su potpisali direktor Direkcije vakufa Republike Tureke dr. Adnan Ertem i direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH dr. Senaid Zajimović. Nastavak je ovo uspješne saradnje dvije direkcije koja se na obostrano zadovoljstvo održava duži niz godina. Rezultati ove saradnje vidljivi su u obnovlenom Isa begovom hamamu, Derviš hanuminoj medresi, Studentskom domu Islamske zajednice, stambeno-poslovnoj zgradi u ulici Odobašina i nizu drugih objekata čije će otvorenje biti u godinama koje su pred nama.

Manifestacija „570 godina Turhan Emin-begove džamije“ počela je posjetom reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića i ostalih zvaničnika gradilištu Aladža džamije, čije je svečano otvorenje planirano u maju naredne godine.

U najstarijoj džamiji u BiH proučena je hatma dova za dušu njenog osnivača Turhan Emin-bega, izveden je mevludski program, a brojnim vjernicima obratili su se reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović, muftija goraždanski Remzija ef. Pitić, direktor Generalne direkcije vakufa R Turske Adnan Ertem, te sekretar Vijeća muftija Ahmed Purdić.

Povelja Turhan Emin-bega „Kapija hajra“ dodijeljena je danas u Ustikolini, dr. Adnanu Ertemu, direktoru Generalne direkcije vakufa R Turske, a u okviru manifestacije „570 godina Turhan Emin-begove džamije.

Priznanje je dodijeljeno prvi put, te će se i ubuduće dodjeljivati fizičkim i pravnim licima koji doprinose razvoju i općem dobru zajednice. Dr. Adnan Ertem kazao je ovom prilikom da mu je važno što je njegov trud i rad prepoznat od strane ljudi u BiH.

„Već godinama ovdje radimo na restauraciji i obnovi i sama informacija da je taj rad prepoznat kao vrijedan nagrade je lijepa poruka koja je upućena R Turskoj – kazao je Ertem zahvaljujući se na uručenom priznanju.

Obilazak ovog kraja naše domovine, završen je posjetom Presjeci kod Ustikoline, gdje se nalazi jedna od najzanimljivijih nekropola u Bosni i Hercegovini, s grobovima iz različitih historijskih perioda. Pretpostavlja se da se ovdje nalazi i najstarije muslimansko mezarje u BiH te mezar Turhan Emin-bega, osnivača najstarije džamije u našoj zemlji.


Fotografije

Anketa

  • Koju godinu je Islamska zajednica u BiH proglasila godinom Aladža džamije?