Trebinje: Soba puna starina čuva sjećanje na nekadašnja vremena i običaje

Trebinje: Soba puna starina čuva sjećanje na nekadašnja vremena i običaje

U sklopu zgrade Medžlisa Islamske zajednice Trebinje jedna prostorija je preuređena u pravu staru bosanskohercegovačku sobu, s namještajem, pokućstvom i bibliotekom. Kako nam je kazao trebinjski imam Sadmir efendija Mustafić, želja im je bila da prilikom renoviranja Medžlisa, osim službene i prostorije koja je opremljena kao kafeterija, gdje se svi oni koji posjete Medžlis, mogu odmoriti i osvježiti, naprave i jednu prostoriju koja će čuvati sjećanja na minula vremena.

Stara kolijevka

- U ovoj prostoriji, koja je, zapravo, mini muzej, čuvamo mnoge starine, eksponate, poput mlina za kafu, nanula, fildžana... a sve su to donijele naše džematlije i povjerile nam na čuvanje. Imamo tu i zapisa i dijelova Kur'ana starih i po 100 do 200 godina, zatim brojne stare knjige – govori ef. Mustafić. Sav namještaj u bh. sobi je od drveta, urađen u tradicionalnom stilu, tehnikom rezbarenja. - Posjedujemo i tradicionalnu nošnju, a tu je i stara kolijevka...

Cilj nam je bio da našim posjetiocima, onima koji svrate u Medžlis, ali i lokalnom stanovništvu, približimo tradiciju i stare običaje Bošnjaka na ovim prostorima. To je najbolje bilo predstavljeno u Begovoj kući pa smo ovom sobom htejeli da te naše emocije na neki način ublažimo, da imamo gdje predstaviti turistima našu kulturu. Soba još nije u potpunosti završena, nedostaju neke slike, poput Begove kuće, Arslanagića mosta, stare česme koja se nalazila ispred Osman-pašine džamije. Sve su to objekti za koje smo mi vezeni i koje želimo da sačuvamo u našem mini muzeju – navodi ef. Mustafić.

Buduća pokoljenja

Naglašava da su svi eksponati pronađeni na području MIZ Trebinje i svi su imali upotrebnu vrijednost. - Ljudi su nam ih donosili da ih pohranimo i sačuvamo taj dio historije za buduća pokoljenja, a na ovaj način smo to i učinili - pručuje ef. Mustafić.

Knjige zazidane u kući

- Knjige pisane rukom na arapskom jeziku, koje su nađene u zidu jedne kuće kod Kamenog mosta, nalaze se u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu. S obzirom na to da mi nemamo uvjeta za pohranu bitnih dokumenata i tako starih stvari, dali smo ih Biblioteci. Pokušat ćemo da dobijemo dio tih knjiga u elektronskom obliku, a izložit ćemo određene fragmente s opisom gdje su pronađeni, iz kojeg perioda datiraju – kaže ef. Mustafić.


Anketa

  • Ko je dao da se izgradi Arslanagića most u Trebinju?