Tribina “Vakufi u Trebinju”

Tribina “Vakufi u Trebinju”

Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH i Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka, u okviru manifestacije „Dani vakufa u BiH“, u Trebinju su 19.04. 2018. god. organizirali okrugli sto na temu „Vakufi u Trebinju“.

Tribina je održana u prelijepom ambijentu Osman paše Resulbegovića džamije. O Trebinju, njegovoj historiji onoj davnoj i ovoj sadašnjoj, vakufima i njegovim vakifima imali smo priliku slušati od: prof. dr. Ismeta Bušatlića, dr. Fazilete Hafizović, dr. Elvira Duranovića, dr. Ademira Jerkovića, mr. Hikmeta Karčića, Hamze Lavića i Mehe Mange. Na kraju, o perspektivama vakufa na području Medžlisa IZ-e Trebinje, Muftiluka mostarskog, govorili su glavni imam MIZ Trebinje Sadik ef. Fazlagić, muftija mostarski mr. Salem ef. Dedović i direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zajimović.
> Mostarski muftija Salem ef. Dedović kaže da je Trebinje grad u kome postoji bogato nasljeđe vakufske imovine i kulturne baštine Bošnjaka.

„Cilj susreta je da se kod novih generacija podiže svijest kolika je važnost vakufske imovine. Ona je važan temeljni institut o okviru islamske kulture i civilizacije. Na temelju vakufa podizani su čitavi gradovi, a Trebinje je primjer toga. Neka to bude podstrek novim generacijama da uče o sebi, identitetu i kulturi i nasljeđu“, rekao je Dedović.

Direktor Vakufske direkcije IZ u BiH Senaid Zajimović podsjetio je da ova zajednica već osmu godinu organizuje manifestaciju „Dani vakufa u BiH“, a ovim skupom žele da ukažu na ulogu i značaj vakufa u nastanku bosanskohercegovačkih gradova. Dr. Zajimović je istaknuo da su vakufi trajno dobro koje na ovom svijetu održava u životu sjećanje na vakifa i njegovu potrebu da zajednici nesebično zaviješta dobro. Direktor je u okviru svog referata najviše govorio o ulozi Vakufske direkcije u revitalizaciji i obnovi vakufa na području muftijstva mostarskog.

U okviru manifestacije „Dani vakufa u BiH“ u Trebinju danas je otvorena Vakufska kuća u Starom gradu, koja je prilagođena za apartmanski smještaj i kojom će upravljati Medžlis IZ-e Trebinje.


Fotografije

Anketa

  • Aladža džamija u Foči je?