U Bosanskoj Gradišci održan je mevlud u povodu Lejletu-l-mi'radža i Dana vakifa

U Bosanskoj Gradišci održan je mevlud u povodu Lejletu-l-mi'radža i Dana vakifa

U Bosanskoj Gradišci je u nedjelju, 23. aprila 2017. godine, poslije akšam namaza održan mevlud u povodu Lejletu-l-mi'radža i Dana vakifa, a u organizaciji Vakufske direkcije, Muftijstva banjalučkog i Medžlisa IZ Bosanska Gradiška.

Tom prilikom prigodan program u Tekijskoj džamiji izveo je hor Behram-begove medrese iz Tuzle. Prisutni su uživali slušajući učenje Kur'ana, mevluda i ilahija od strane učenika ove medrese.

U ulozi domaćina prisutnima se obratio glavni imam Zejnil ef. Latifović koji je svima zaželio dobrodošlicu i koji se posebno zahvalio direktoru Vakufske direkcije dr. Senaidu Zajimoviću na pomoći u realizaciji projekta obnove Derviš-hanumine medrese koja je tog dana svečano otvorena. Također, je izrazio nadu da podrška Vakufske direkcije neće izostati ni u narednom periodu.

Prigodno obraćanje tim povodom održao je direktor Zajimović koji je govorio o ulozi i značaju vakufa u društvenom i ekonomskom razvoju, kao i evociranju uspomena na naše časne pretke-vakife koji su ostavili svoj trag na ovom prostoru. Ukazao je na značaj i vrijednost dijeljenja i pomaganja institucija Islamske zajednice.

Muftija banjalučki je u svom obraćanju kazivao o vrijednosti ove mubarek noći, o Poslanikovom, a.s., putovanju u nebeske sfere i refleksijama tog putovanja na Njegov ummet.

Povodom ove mubarek noći i Dana vakifa predata je hatma dova svim vakifima u BiH, po ustaljenoj praksi Vakufske direkcije, za koju su hatmu proučili imami Medžlisa IZ Bosanska Gradiška.


Fotografije

Anketa

  • Prema šeriatskom zakonu volja vakifa je: