U Derventi svečano otvorena Gornjačka džamija

U Derventi svečano otvorena Gornjačka džamija

U nedjelju 02.09.2018 godine svečano je otvorena Gornjačka džamija u Derventi. Ovo je nakon obnove Ali-agine i Donjačke džamije treća džamija u užem centru Dervente, čime je, na zadovoljstvo velikog broja muslimana, krunisan četverogodišnji rad na njenom obnavljanju.

Svečanosti su pored velikog broja vjernika prisustvovali izaslanik reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni I Hercegovini Ismail ef. Smailović, direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zajimović, muftija banjalučki Osman ef. Kozić, Sulejman Alijagić, predstavnici pravoslavne i katoličke crkve, kao i načelnik opštine Milorad Simić.

Sredstva za završetak džamije obezbijedila je Vakufska direkcija putem humanitarne organizacije „En-Nedžat“. Gornjačka džamija je 1992. godine doživjela sudbinu većine vjerskih objekata u Derventi, a njeno obnavljanje započelo je 2014. godine, na inicijativu banjalučkog muftije Edhema ef. Čamdžića, kada je izliven temelj, zahvaljujući upravo sredstvima muftijstva. Dvije godine kasnije Federalno ministarstvo za izbjegle i raseljene finansiralo je zidanje objekta.

Obnavljanje Gornjačke džamije koštalo je oko 190.000 maraka, rekao je imam derventskog džemata Muriz ef. Abdulrahmanović. Zahvaljujući Allahu dž.š., našoj braći iz Kuvajta, pojedincima, te brojnim privrednicima iz Dervente i okoline uspjeli smo završiti ovaj posao.

– Ovo je velika radost za sve građane Dervente, a posebno zadovoljstvo imaju Dervenćani islamske vjeroispovijesti. Danas je ovdje BiH u malom, zahvaljujući brojnim vjernicima koji su uveličali ovaj događaj. Počašćen sam što prisustvujem ovom činu, zahvalnicom koju sam dobio i riječima koje govore da smo dosta dobrog uradili na popravljanju međuljudskih odnosa – istakao je Simić, dodajući da je opština u obnovi džamije učestvovala kroz redovne budžetske grantove koje izdvaja za pravoslavnu, katoličku, islamsku, jevrejsku i grkokatoličku zajednicu.

Direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zajimović se u svome obraćanju posebno osvrnuo na značaj obnove i rekonstrukcije porušenih džamija. Posebno se zahvalio Državi Kuvajt, kuvajtskom narodu i humanitarnoj organizaciji „En-Nedžat“ putem koje je realizirano i izgrađeno 12 džamija u Bosni i Hercegovini.

Ispred humanitarne organizacije „En-Nedžat“ obratio se Džemal Šati. Iskazao je svoje zadovoljstvo što je u prilici da boravi u Bosni i Hercegovini, i da se u ime vakifa obrati prisutnim vjernicima.

Muftija banjalučki dr. Osman ef. Kozlić zahvalio se prisutnim vjernicima što su svojim prisustvom uveličali otvorenje Gornjačke džamije u Derventi. Posebno je podvukao dobru saradnju Islamske zajednice sa lokalnim strukturama vlasti. Na kraju svoga obraćanja muftija se posebno zahvalio vakifima uz čiju pomoć je Gornjačka džamija u Derventi otvorila svoja vrata vjernicima.

Izaslanik reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni I Hercegovini Ismail ef. Smailović istakao je značaj međusobnog poštivanja, uvažavanja i suživota koji je viševijekovna značajka života na ovim prostorima.

Ovom prilikom Medžilis IZ-e Derventa uručio je zahvalnice najistaknutijim donatorima.


Fotografije