U džematu Ženeva obilježena „Noć vakifa“

U džematu Ženeva obilježena „Noć vakifa“

Direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zajimović boravio je od 05. do 07. maja ove godine u službenoj posjeti Bošnjačkom džematu u Ženevi. Dr. Zajimović se odazvao pozivu džemata Ženeva da prisustvuje šestoj manifestaciji „Noć vakifa“ i svečanosti dodjele vakufnama vakifima koji su uvakufili svoja sredstva za potrebe kupovine objekta u Ženevi. Pored direktora svečanosti su prisustvovali i poznati bosansko-hercegovački izvođač ilahija i sevdalinki Armin Muzaferaija sa svojim timom, predstavnici džemata Pariz sa svojim imamom i predsjednikom i brojni drugi gosti.

Na svečanosti koja je upriličena povodom dodjele vakufnama dr. Zajimović se obratio prisutnim džematlijama i vakifima, objasnio važnost projekta za buduće generacije muslimana u Ženevi. U svom izlaganju naročito je istakao smisao i značaj vakufa posebno u zemljama Evropske unije gdje Bošnjaci žive u velikom broju. Posebno je podvukao ulogu Bošnjaka u izgradnji vjerskih i vakufskih objekata u zemljama Evropske unije kao i u Americi i Australiji. „Mi smo mali narod, ali realiziramo velike projekte. Gradimo ono što u svoje vrijeme nisu uspjeli ni veliki narodi koji su imali na rasplaganju sva moguća sredstva. Bošnjaci koji baštine tradiciju velikih vakifa nikada nisu prestali uvakufljavati. U tom smislu raduje i vaše uvakufljenje za potrebe vašeg budućeg objekta“, rekao je dr. Zajimović.

Inače su u toku velike aktivnosti u dijaspori koje vodi Vakufska direkcija u saradnji sa Upravom za vanjske poslove Rijaseta IZ u BiH i našim džematima a tiču se implementacije Pravila o uvakufljenju i pravnom statusu vakufa u dijaspori.

Dr. Zajimović je također govorio o potrebi većeg angažmana i veće brige od strane Bošnjaka za svojom imovinom u bosanskohercegovačkom entitetu RS. Naime, u toku je implementacija Zakona o premjeru i katastru kao i Zakona o porezu na nepokretnosti. Direktor je pozvao Bošnjake da se maksimalno uključe u implemetaciju zakona i da se odazovu na pozive na dan izlaganja njihove imovine te da vode brigu o svojoj imovini i ljubomorno čuvaju ono što su dobili u nasljedstvo od svojih predaka koji su teškom mukom stjecali imovinu. Niko nema pravo tako lahko odustati od svoje imovine. Onaj ko ima grunt, on ima državu.

Na kraju svečanosti Direktor Vakufske direkcije i imam Ibrahim ef. Husanović uručili su vakufname hvale vrijednim i nesebičnim vakifima Ženeve. Do sada su džematlije za potrebe kupovine objekta uvakufile oko 811.000 švicarskih franaka.

U toku posjete moglo se primjetiti koliko su džematlije vrijedne i koliko nastoje osigurati funkcionisanje džemata u budućnosti, naročito kroz adekvatnu podlogu za buduće generacije što će garantirati i opstanak i njegovanje islama na ovim područjima.

U Ženevi je do agresije na našu domovinu bilo tek nekoliko bšnjačkih porodica. Krajem 92’ pristiže prvi val, uglavnom logoraša sa područja Kozarca, Prijedora, Doboja koji se tu nastanjuju. Tada i počinju prve vjerske aktivnosti, uglavnom vezane za pouku djece i ramazan. Nakon 1995. i genocida u Srebrenici pristiže drugi veliki val naših ljudi većinom iz Podrinja. Džemat Ženeva je zvanično registrovan 31. augusta 1997. kada i dobija svoga prvog imama Velić Senada koji ostaje do marta 1998. Ibrahim ef. Husanović dolazi juna 1998. i na poziciji imama u Ženevi je i danas. Džemat Ženeva je, zapravo, BiH u malom, budući da danas njegovi članovi kojih ima 305 ( familija) dolaze iz svih dijelova naše domovine.

U Džematu Ženeva primarne su vjerske aktivnosti, ali u svome programu djelovanja ima za cilj promovisati univerzalne vrijednosti, baštiniti vjersku i kulturnu tradiciju našeg naroda i pomagati mladim naraštajima da znaju valorizirati istinu i graditi svoju budućnost na pozitivnim vrijednostima, pamćenju i opomeni.

Niz je projekata koje je realizirao ovaj džemat, sam ili u suradnji sa drugima. Istaknut ćemo samo neke: tradicionalno obilježavanje Dana sjećanja na genocid u Srebrenici na platou Un-a, Izdavanje knjige (vakuf) Stazama bosanskih vitezova, spomen obilježje na Platou Un-a, Živi cvijet Srebrenice i jambo plakate na vozilima gradskog prijevoza tokom dana sjećanja na genocid u Srebrenici, Noć vakifa...


Fotografije

Anketa

  • Prema šeriatskom zakonu volja vakifa je: