Upravna zgrada Rijaseta Islamske zajednice u BiH

Upravna zgrada Rijaseta Islamske zajednice u BiH

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je 23. maj 2018. u pratnji svojih saradnika obišao gradilište nove Upravne zgrade Rijaseta. Reisu-l-ulema se ovom prilikom uvjerio i trenutno stanje objekta te je od strane predstavnika izvođača radova „ITC doo Zenica“u kratkim crtama upoznat sa predstojećim aktivnostima na nastavku izgradnje. Procijenjena vrijednost radova na dovršetku objektaiznosi između 10 i 12 miliona KM. Pretpostavka je da bi dovršetak izgradnje mogao trajati oko dvije godine, nakon čega će sjedište Rijaseta i kancelarije reisu-l-uleme biti preseljeno u nove prostorije.

25. oktobra 2017. u Gazi Husrev-begovoj biblioteci upriličeno je svečano potpisivanje protokola između Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH i Generalne direkcije vakufa Republike Turske o finansiranju nastavka izgradnje administrativne zgrade Rijaseta IZ u BiH na Kovačima. Protokol su potpisali direktori pomenutih institucija dr. Senaid Zajimović u ime Vakufske direkcije Islamske zajednice i dr. Adnan Ertem u ime Generalne direkcije vakufa R Turske.

Svečanom potpisivanje prisustvovali su predstavnici vrha Islamske zajednice na čelu sa reisu-l-ulemom Husein ef. Kavazovićem i njegovim zamjenikom Husein ef. Smajić, ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koç, muftije Islamske zajednice, zatim bivši reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić, direktori uprava, rukovodioci odjela i uposlenici Rijaseta IZ i njegovih ustanova, direktori obrazovnih institucija Islamske zajednice, kao i brojni gosti iz javnog i kulturnog života.

Izgradnja upravne zgrade Rijaseta Islamske zajednice u BiH je počela u februaru 2009. godine, a odluka o izgradnji trajnog sjedišta Islamske zajednice u BiH u sarajevskom naselju Kovači je donesena 26. juna 2007. godine.

Sve uprave Rijaseta, direkcije i druge službe će nakon okončanja izgradnje biti smještene pod jednim krovom.

Kamen-temeljac za novu zgradu položen je u septembru 2008. godine, a predviđeni rok za završetak radova bio je kraj 2011. godine.


Fotografije