U saradnji sa medžlisom Vakufska direkcija IZ u BiH privodi kraju još jedan projekat

U saradnji sa medžlisom Vakufska direkcija IZ u BiH privodi kraju još jedan projekat

Prva džamija na području današnje Općine Bužim, utemeljena je 1576. godine na Starom Gradu, a ista se nalazila u sklopu Bužimske tvrđave. Njen utemeljitelj je bio poznati vojskovođa Ferhat-paša Sokolović. Od tada, pa do danas, preko 430 godina vjerski život je prisutan u kontinuitetu na području današnje općine Bužim, jer Bužimljani nikad misu napuštali svoje domove.

Povećanjem populacije muslimana na ovim područjima formiraali su se novi džemati i gradile nove džamije, mektebi i drugi vjerski objekti. Medžilis Islamske zajednice Bužim ima 21 aktivni džemat koji okupljaju oko 22.000 stanovnika. Od 1996. godine pa do danas na području Medžilisa Islamske zajednice Bužim, izgrađeno je 14 novih, modernih i funkcionalnih džamija sa svim pratećim objektima. Izgradnjom džamija, zadovoljio se molitveni prostor svih džematlija i izgrađene su mektebske učionice, što je svakako bio prioritet.

Postojeći vjerski, ali i društveni objekti nisu dostatni da odgovore svm zahtjevima vremena. Upravo radi toga, pokrenuta je inicijativa za izgradnju jednog funkcionalnog objekta koji će objediniti sve prijeko potrebne sadržaje za organizaciju vjerskog i društvenog života za vrijeme koje nadolazi.

Islamski kulturni centar u Bužimu će, ako Bog da, kada se završi, imati: dječiji vrtić sa igraonicom za djecu, multimedijalnu salu za javne tribine, seminare i predavanja, učionicu za školu hifza, strane jezike, informatiku i sl., restoran i kafe slastičarnu, te prostor za druženje u duhu islamskog ahlaka i tradicije, administrativne prostorije, poslovni prostor za iznajmljivanje te brojne druge sadržaje, zavisno od vremena i situacije.

Naš krajnji cilj je odgojiti djecu za vrijeme u kojem će oni živjeti, a ne za vrijeme u kojem mi živimo.