Uprkos pandemiji ramazanski paketi stižu do postača

Uprkos pandemiji ramazanski paketi stižu do postača

Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni I Hercegovini putem Generalne direkcije vakufa Republike Turske iz prihoda vakufa namijenjenih za socijalne svrhe i ove godine planira obezbijediti ramazanske pakete za postače širom Bosne i Hercegovine.

Paketi se tradicionalno distribuiraju u saradnji sa Uredom za društvenu brigu Rijaseta IZ u BiH, Udruženjem Ilmijje, muftijstvima i Udruženjem H.O. Međunarodni forum solidarnosti “Emmaus” sa sjedištem u Doboju. I ove je godine nabavka ramazanskih paketa planirana na isti način ali je, zbog trenutne situacije sa globalnom pandemijom Corona virusa i novonastalih procedura, došlo do pomijeranja rokova nabavke.

Uprkos svim preprekama i teškoćama konvoj sa 5000 prehrambenih ramazanskih paketa je na putu i očekuje se da će u Bosni i Hercegovini biti početkom ove sedmice. Distribucija do krajnjih korisnika će kao i prethodnih godina biti realizirana u saradnji sa Uredom za društvenu brigu Rijaseta IZ u BiH, Udruženjem Ilmijje, muftijstvima i Udruženjem H.O. Međunarodni forum solidarnosti “Emmaus”.

Partnerski odnos ove dvije vakufske ustanove, putem kojih se realizira ovaj projekat, ukazuje i pokazuje da vakufi imaju i dobrotvornu ulogu, odnosno ulogu pomoći društvu i pojedincu kroz socijalno odgovorne projekte.

Ramazan je kao nijedan drugi mjesec važan za vakufe jer su vakifi upravo u ovom mjesecu iskazivali svoju religijsku osjetljivost spram pojedinaca kojima je potrebna pomoć ali i cjelokupne društvene zajednice koja je generalno artikulirala potrebe pojedinaca.

U tom kontekstu vakuf u toku ramazana pokazuje da osim čisto vjerske funkcije ima i drugu koja je neraskidiva i proizilazi iz prve, a to je briga o ljudima.