Uskoro potpisivanje Protokola o rehabilitaciji Sahat kule u Banja Luci

Uskoro potpisivanje Protokola o rehabilitaciji Sahat kule u Banja Luci

Direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zajimović sa saradnicima boravio je u radnoj posjeti Muftijstvu banjalučkom. Prilikom radne posjete direktor dr. Zajimović obišao je prostorije objekta buduće medrese „Reis Ibrahim ef. Maglajlić“ u Banja Luci. Nakon obilaska Medrese upriličen je sastanak sa Muftijom Nusretom ef. Abdibegovićem, te predstavnicima Medžlisa IZ Banja Luka.

Na sastanku se između ostalog razgovoralo o projektu otvaranja Medrese te je tom prilikom dr. Zajimović istakao da će Vakufska direkcija nastojati pružiti pomoć i podršku ovom veoma važnom projektu ne samo za Bošnjake iz Banja Luke već za Bošnjake općenito.

Pored navedenog na sastanku se razgovaralo o realizaciji projekta rehabilitacije Sahat kule u Banja Luci. Vezano za ovaj projekat dogovoreni su konkretni koraci i zadaci. Sastanku je prisustvovala i arhitekta Maida Ibrišagić-Hrstić koja je u prethodnom periodu pružila veliku pomoć pri rekonstrukciji objekata Islamske zajednice u BiH koji imaju status kulturno historijskih spomenika. Dogovorena je i konkretna saradnja na projektu rehabilitacije Sahat kule u Banja Luci. Predstavnici Vakufske direkcije i Muftijstva banjalučkog posjetili su i gradsku upravu Grada Banja Luka te tom prilikom sa nadležnim razgovarali o konkretnim koracima u cilju realizacije projekta rehabilitacije Sahat kule u Banja Luci. Gradska uprava je tom prilikom istakla punu podršku realizaciji ovog projekta.

U narednim danima očekuje se potpisivanje protokola sa Generalnom direkcijom vakufa Republike Turske koji za cilj ima rehabilitaciju Sahat kule u Banja Luci.

Tokom radne posjete upriličen je zajednički obilazak potencijalne lokacije sjedišta Muftijstva. Nakon Banja Luke, direktor dr. Zajimović sa saradnicima posjetio je Medžlis IZ Bosansku Gradišku.


Fotografije