Vakufska direkcija: Obradiva zemljišta ne smiju propadati

Vakufska direkcija: Obradiva zemljišta ne smiju propadati

Vakufska direkcija Rijaseta IZ u BiH u saradnji sa Mostarskim muftijstvom jučer (18.10) je organizirala jednodnevni seminar o temi „Privođenje kulturi i proizvodnji vakufskih zemljišnih parcela“. Seminaru se prisustvovali glavni imami, predsjednici i sekretari medžlisa a o perspektivama i mogućnostima revitalizacije vakufskih zemljišta govorio je prof. dr. Dževad Jarebica. U uvodnom izlaganju direktor Vakufske direkcije mr. Senaid hafiz Zaimović je konstatirao kako se Islamska zajednica suočila sa problemom neobrađenih vakufskih parcela koje su, nažalost, zapuštene.

„Među tim našim vakufskim parcelama imamo i onih koji imaju visoku i onih koji imaju malu tržišnu vrijednost. U svakom slučaju nedopustivo je da to naše vakufsko dobro leži neobrađeno“, zaključio je Zaimović. On je naveo nekoliko pozitivnih primjera odgovornog odnosa nekih medžlisa prema vakufskim zemljišnim parcelama. Zaimović nije propustio priliku da prisutne podsjeti na globalne geopolitičke strategije vezane za primat kontrole nad hranom i vodom. „Vakufska direkcija već sada ima nekoliko projekata o kultiviranju plodnog zemljište koje želi realizirati u saradnji sa medžlisima, i u tom smislu od veliko koristi će nam biti saradnja sa ekspertom iz ove oblasti prof.dr. Dževadom Jarebicom“, poručio je Zaimović.

U svom jednosatno izlaganju prof.dr. Jarebica je obrazlagao značaj proizvodnje zdrave hrane, potkrijeljujući to činjenicama iz svakodnevnog života. „Već sada imamo veoma veliki procenat smrtnosti zbog gladi. Pogotovo je to slučaj u siromašnim zemljama Azije i Afrike. Procjenjuje se da godišnje od gladi umre oko 16 miliona ljudi. Te se informacije brižljivo čuvaju od javnosti. S druge strane velike opasnosti čovječanstvo donose sve učestaliji proizvodi genetski modificirane hrane. Bosna i Hercegovina je zemlja sa velikim poljoprivrednim potencijalima, ali nažalost zemlja nam propada neobrađena!“, istakao je Jarebica. On je snažno podržao ideju Vakufske direkcije Rijaseta IZ u BiH o revitalizaciji plodnog zemljišta i na konkretnim primjerima uzgoja nekih kultura preporučio kako taj odnos treba biti dugoročan i sistematičan. Govoreći o specifičnostima Hercegovine prof. Jarebica je ponovio činjenice kako u ovom dijelu naše zemlje mogu uspijevati sve mediteranske biljke, te da je u genetskoj strukturi bosanskog čovjeka jako izražen potencijal rada i dostojanstva.

Na kraju seminara svojim diskusijama i odgovorni ljudi iz medžlisa sa područja Mostarskog muftijstva konkretnim prijedlozima i sugestijama, uz pokoju kritiku zašto se ova inicijativa do sada nije šire razvila, potvrdili su opredijeljenost u ovom životno važnom projektu. Zahvalivši se prisutnima na svesrdnoj podršci, na kraju seminara direktor Vakufske direkcije Zaimović je posebno podcrtao kako će se Vakufska direkcija u svojoj programskoj orijentaciji ozbiljno pozabaviti ovim projektom, te da su već za iduću godinu planirane akcije sadnje oraha i stabala višnje.

H.E.