Započeli radovi na Centru za islamsko obrazovanje Matuzići

Započeli radovi na Centru za islamsko obrazovanje Matuzići

Početkom građevinske sezone započeli su radovi na izgradnji druge faze Centra za islamsko obrazovanje Matuzići (CIOM). Izgradnjom obrazovnog centra bit će zaokružen vakufski kompleks u Matuzićima koji je započeo izgradnjom džamije čiju izgradnju su putem Vakufske direkcije finansirali prijatelji iz Bejtu-l-zekata iz Kuvajta.

Postavljanje kamena temeljca za izgradnju Centra održano je 02. novembra 2018. godine, u dvorištu Kuvajtske džamije u Matuzićima, Općina Doboj Jug.

Svečanosti su prisustvovali reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein-ef. Kavazović te druge visoke zvanice iz vrha Islamske zajednice, Ambasade Malezije, lokalnih zvaničnika vlasti, kao i mnogobrojnih gostiju i vjernika. Vizionarski projekat izgradnje džamije i Islamskog Centara u Matuzići polju kojeg je vodio hadžija Muhamed Ćeman nastavili su njegova kćerka i zet. Azemina i Azmi Mustapha došli su 2018 godine, sa prijateljima iz Malezije i predstavili projekat nastavka gradnje kompleksa Kuvajtske džamije.

Projekat je nazvana CIOM- Centar za Islamsko Obrazovanje Matuzići i on će kada bude završen sadržavati prostorije za školu Kurana, dječije obdanište , učionicu za mektebsku pouku, restoran, džematske kancelarije, te imamski stan. Imenovan je građevinski odbor koji će se brinuti o izgradnji Centra, a njegovi članovi su: Mervan Muratović, Jasmin Ramić i Muamer Zaimović.

Skulić Erminu kao glavnom arhitekti povjerena je, uz pomoć Jasmina Hrnjadovića, Maida Busuladžića i Envera Vukotića, izrada glavnog projekta.

Prema predmjeru i predračunu radova kompleks CIOM-a bi sa svim fazama trebao koštati oko 1.400,000 KM.

Izrada projektne dokumentacije završena je početkom proljeća nakon čega se pristupilo provođenju tenderske procedure. Komisija koja je oformljena od strane Medžlisa IZ-e Doboj i džemata Matuzići izabrala je firmu Inter d.o.o. za najpovoljnijeg izvođača radova. Cijena dogovorenih radova iznosi 700.000,00 KM a rok izvođenja je 18 mjeseci. U saradnji sa Vakufskom direkcijom pokrenuta je akcija “BUDITE VAKIF NA CIOM CENTRU” za vakife koji žele donirati dio svog imetka i pomoći izgradnju ovog hairli djela.


Fotografije