Zasad oraha u dzematu Divičani

Zasad oraha u dzematu Divičani

Vakufska direkcija je u subotu, 30. 11. 2019. godine, u saradnji sa humanitarnom organizacijom „Udruženje za blagostanje UB Sarajevo-Rahma international Kuwait“ i Medžlisom Islamske zajednice Jajce u džematu Divičani implementirala projekat kultiviranja šest dunuma vakufskog zemljišta.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini sve se više okreće svojim unutrašnjim resursima. Zajednica raspolaže sa određenim površinama poljoprivrednog zemljišta kojeg nastoji obraditi i kultivirati. Projekat se odvija u dva pravca shodno strukturi, položaju i mogućnostima intenzivne poljoprivredne proizvodnje na vakufskom zemljištu. Prvi pravac kojim se kultiviraju usitnjeni zemljišni posjedi sa zasadima deficitarnih kultura kao što su orah i lješnjak. Drugi pravac okrenut je većim vakufskim poljoprivreednim parcelama koje dozvoljavaju mašinsku obradu. Ovih dana bili smo svjedoci jednog takvog projekta kojeg Vakufska direkcija u saradnji sa medžlisima Bijeljina i Jajna uspješno realizira. Cilj je oplemeniti i staviti u funkciju vakufsko zemljište te ojačati i ekonomski osnažiti medžlise.

Na inicijativu dr.hfz. Elvira Duranovića koji je ujedno i član Džematskog odbora donešen je plan o iskoristivosti vakufskih parcela na području džemata Divičani, nakon čega su određene parcele očišćene, ograđene i pripremljene za sadnju određenih poljoprivrednih kultura. Tako je uz svesrdnu pomoć Vakufske direkcije, Udruženja za blagostanje UB Sarajevo-Rahma international Kuwait i Medžlisa, a prije svega marljivim i domaćinskim radom džematlija na vakufskoj parceli „Butle“ zasađeno stotinu sadnica oraha, tri stotine sadnica crnogoričnog drveta i dvadeset sadnica paulovnije.

Džemat Divičani, slovi za jedan od najvećih i najstarijih džemata pri Medžlisu Islamske zajednice Jajce. Džemat je sa mjesnim imamom Emin ef. Duranovićem veoma aktivan na vjerskom, kulturnom i humanitarnom polju što je posebno izraženo u mjesecu ramazanu, kada su i džematska te omladinska druženja mnogo češća.


Fotografije