Zenica: Svečano otvorena džamija "Bosna"

Zenica: Svečano otvorena džamija

U Zenici je u subotu uz prisustvo hiljadu vjernika svečano otvorena novoizgrađena džamija “Bosna“, čiju su izgradnju finansirali vakifi Derviša i Fikret Avdić.

Svečanost je predvodio Amir ef. Kaknjo, a pozdravnu riječ uputio je glavni imam Medžlisa islamske zajednice Zenica Jakub ef. Salkica

-Temelj naše budućnosti je dobrota iz srca vjernika. Ako ima dobrote, ima i budućnosti za nas. Bez dobrote nema budućnosti, pa makar svi imali zlatne dvore i kule. Ovo sve ljude u našoj zemlji hrabri da u svoja srca zasiju zrno dobrote, koje će koristiti narednim generacijama. Upravo to dobro srce imaju naši vakifi - kazao je Salkica.

Prisutnima se obratio i vakif Fikret Avdić, kazavši kako je razlog gradnje džamije održavanje vjere u duhu bh. tradicije.

-Ova Božija kuća je sagrađena Božijom voljom. Svemogući je tu želju spustio na mene da ja i moja porodica budemo samo izvršitelji, posrednici i obnašatelji vakifa. Ovu kuću je izgradio svevišnji Allah dž.š. i mi smo na tome iskreno zahvalni. Ova džamija služi tradiciji održavanja naše vjere u duhu bosanskohercegovačkog islama, koji su vjekovima prije njegovali naši preci - kazao je Avdić.

U ime Islamske zajednice BiH obratio se zamjenik reisu-l-uleme Husein ef. Smajić.

-Drago mi je da sam danas ovdje, među ovim čestitim ljudima. Onima koji razumiju vrijeme u kojem žive. Mi u Sarajevu nemamo ovako čestitih Bošnjaka, koji su u mogućnosti da urade ono što je uradio naš praotac Ibrahim a.s. kada je podigao Kabu, prvu Allahovu kuću. Izgradnja džamija je znak napredovanja i čuvanja islama na ovim prostorima. Ovo je veliki dobitak za Zenicu i Zeničane a najvredniji za Islamsku zajednicu - kazao je Smajić.

Nakon prigodnog obraćanja Smajić je vakifima uručio ključeve, čime je džamija i zvanično otvorena.


Anketa

  • Ko je dao da se izgradi Arslanagića most u Trebinju?