Propisi i fetve

Propisi i fetve

Propisi i fetve

Da li hajr koji je izgrađen na vakufskoj zemlji (u pitanju je hajr česma), da li tim hajrom treba da upravlja čovjek koji ga je izgradio ili džematski odbor tog džemata, u smislu njegovog održavanja ili rekonstrukcije? Primjera radi, nedavno je taj čovjek izvršio rekonstrukciju pomenutog hajra i nije tražio saglasnost džematskog odbora datog džemata.

Povrat uvakufljenje imovine

Esselamu alejkum! Zbog incidenta u našom džematu hoću da pitam da li je dozvoljeno tražiti povrat novca koji sam dao u vakuf? Radi se o skupljanju para za izgradnju vakufskog objekta.

Pravo prolaska preko vakufske zemlje

Esselamu alejkum, Na koliko se godina vakufska zemlja može dati na korištenje, i da li osoba koja koristi tu zemlju može zabraniti prolazak (i ako se tom zemljom i prije prolazilo) bez obzira što je to jedini put do svoje zemlje?

Zakup vakufa?

1. Želio bih da pitam u vezi korištenja vakufske zemlje. Ovih dana, tačnije u petak, u mjestu gdje ja živim bila ja licitacija u vezi iznajmljivanja vakufske zemlje koju su uvakufili vakifi iz mog džemata. Prethodnih godina bila je praksa da se vakufska zemlja davala na korištenje npr. narednih tri godine; to su uzimali ljudi da bi mogli lijepo očistiti i pognjojiti livade da bi mogli bolju korist iz svega izvući. Sad mene intresuje da li ima šerijatska osnova koja bi potvrdila ispravnost takvih postupaka. Ovo pitam iz razloga što sam čuo da se vakufska zemlja ne smije davati na korištenje više od jedne godine. To sam čuo od momka koji studira FIN u Sarajevu, pa bih želio da mi vi bolje date odgovor na to sve, koja su pravila i šta je zapravo ispravno.

2. Također bih želio da pitam još jedno pitanje koje je iste tematike, a odnosi se na davanje na korištenje vakufske zemlje mjesnom imamu bez novčane naknade. Interesuje me da li je ispravno tako uraditi. Ako uzmemo u obzir da ja neko dao u hajr i očekuje nagradu na Ahiretu od toga što je uvakufio, bilo da je to plaćanje jednog računa za struja od tih para i sl. Ovo govorim iz razloga da ne pravimo greške ubuduće te da li ispravno postupamo. Ja razumijem da će se i mjesni imam okoristiti, ali vakuf je vakuf.