Propisi i fetve

Propisi i fetve

Propisi i fetve

Čitalac pita ko je nadležan dopustiti da se kroz muslimansko mezarje pravi put i zakopava septička jama i kanalizacija, ima li neko da zaštiti vakufsku imovinu.

Čitalac iz Sarajeva postavio je pitanje daje li se zekat na vakufsku imovinu.

Čitalac je poslao pismo u kojem traži da se i organi IZ-e uključe u rješavanje problema stambene izgradnje na mezarju, preko puta hotela, u samom centru Travnika. Kaže da se na navedenom mezarju namjerava izgraditi oko 150 stanova, da bi se, kao nekada, za prodato mezarje IZ-e u Travniku izgradio objekat sa poslovnim prostorijama sadašnjeg objekta Odbora IZ-e Travnik. U prilogu ovoga dopisa nalazi se i kopija pismenog saopćenja vjersko-prosvjetnog referenta. U ovom saopćenju se navode stavovi kompetentne islamske uleme o ovom pitanju koji su potkrijepljeni dokazima iz Kur’ana, Sunneta i prakse muslimana. Po njegovom mišljenju nisu se stekli uslovi predviđeni šerijatskim propisima da bi se dio mezarja mogao od IZ-e otuđiti, svejedno što se nudi u zamjenu izgradnja poslovnih i stambenih prostorija Odboru IZ-e Travnik.

Čitalac kaže da želi uvakufiti veći iznos novca pod uslovom da mu se svake godine prouči hatma, zakolje kurban i održava mezar.