11.03. 2023. godine pod pokroviteljstvom Međunarodnog instituta za vakufe iz Malezije organizirana je online radionica o stanju vakufa u državama Balkana. U radionici su učestvovali predstavnici vakufskih direkcija ili drugih ustanova koje se bave vakufima u Hrvatskoj, Albaniji, Kosovu, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Ispred Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj govorio je Mevludi Arslani, zamjenik muftije i ravnatelj Islamske gimnazije dr. Ahmed Smajlović, ispred Islamske zajednice u Crnoj Gori, Džemo Redžematović, pomoćnik reisa i glavni podgorički imam, ispred Islamske zajednice Republike Kosovo, dr. Vedat Sahiti, direktor Vakufske direkcije i savjetnik Reisul-uleme, ispred Islamske zajednice u Albaniji, Gosp. Edison Hoti, direktor Vakufske direkcije i dr. Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije IZ u Bosni i Hercegovini. Ispred Instituta radionicu je moderirao i uspješno vodio dr. Mustafa Nedžm, pravni savjetnik i direktora Odjela za istraživanje i studije.

Na radionici su tretirane dvije značajne  teme; izazovi i problemi s kojima se suočavaju vakufske ustanove u svojim državama i budućnost razvoja vakufa u zemljama Balkana. Sve islamske zajednice na Balkanu dijele isti sudbinu kada se radi o vakufima. Jedina razlika je u tome što su neke države već usvojile zakone o restituciji poput Srbije, Hrvatske, Makedonije, Bugarske, Crne Gore i Albanije. Zakon o restituciji nisu usvojili parlamenti u Bosni i Hercegovini i Kosovu. Drugi problem jeste pokušaj uzurpacije preostalih vakufa putem novih regulacionih planova kao i namjerno odugovlačenje u izdavanju građevinskih dozvola za vakufske objekte.

U svom obraćanju i diskusiji odgovarajući na postavljena pitanja radionice dr. Zajimović je naglasio da se IZ u BiH suočava sa istim problemima kao i ostale njene sestrinske organizacije na Balkanu i da pored neusvojenog zakona o restituciji ima izražen problem novih nasrtaja na vakufe putem donošenja novih nepovoljnih i negativnih zakonskih rješenja. Ali da su, i pored izazova i problema sa kojima se suočavaju Islamska zajednica i njena Vakufska direkcija, a u saradnji sa ostalim institucijama i organima IZ na terenu, uspjeli obnoviti i revitalizirati mnoge stare vakufe i staviti ih u funkciju. Također je postignut uspjeh u osnivanju velikog  broj novih vakufa širom Bosne i Hercegovine. Ali ono što se smatra najvećim uspjehom ove generacije jeste vraćanje vakufima društvene uloge kao i činjenica da je zahvaljujući vakufima zaposlen veliki broj naših građana. Obzirom da je vakuf trajno dobro i da je neuništiv mi vjerujemo da je pred vakufima svijetla budućnost i da ćemo kao Zajednica u budućnosti sve više raditi na razvoju i ekonomskom jačanju vakufa.

Svi učesnici skupa su izrazili nadu u razvoj vakufa u svojim zemljama i iznijeli impozantne podatke o brojnim uspjesima u zadnjih nekoliko godina.