12. maj 2012. Polaganjem kamena temeljca danas je u austrijskom gradu Gracu svečano označen početak gradnje prve džamije i Islamskog kulturnog centra u tom gradu, u kojem živi više od 10 hiljada Bošnjaka.

U prisustvu više hiljada Bošnjaka iz Austrije i džemata iz matične Bosne i Hercegovine, ali i Slovenije, Švicarske, Njemačke i Sandžaka, temeljac su položili reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić, predsjednik Islamske zajednice Austrije dr. Fuat Sanac, predsjednik džemata mr. Mahdo Mekić i najveći vakif Husejin Omerović. Džamija se počinje graditi na 100-godišnjicu priznanja islama u Austriji.

Osim reisa Cerića, događaj je uveličao i glavni muftija Islamske zajednice (IZ) u Srbiji Muamer ef. Zukorlić, koji je nagrađen burnim aplauzom prisutnih.

Svečanost je donekle protekla u sjeni incidenta, dan prije polaganja kamena temeljca, kada su nepoznate osobe ostavile šest svinjskih glava na vakufskom zemljištu.

Većina stanovništva i austrijskih političara razočarana je tim incidentom. Mnoge austrijske institucije u svojim saopćenjima dale su podršku muslimanima Austrije u njihovom projektu, u nadi da će počinioci biti pronađeni i adekvatno kažnjeni.

Senad ef. Kusur, imam u džematu «Bosna» u Gracu i član Izvršnog odbor Islamske zajednice u Austriji izjavio je za agenciju Anadolija da je postavljanje kamena temeljca za prvu džamiju radostan čin za sve Bošnjake u toj zemlji.

"Bošnjaci su uspjeli da se organiziraju i da van svoje domovine ostvare zavidne rezultate. Siguran sam da će ova naša džamija biti prihvaćena i da će dostojanstveno predstavljati Bošnjake. Ovo neće biti jedina džamija Bošnjaka u Austriji, jer će na jesen biti postavljen kamen temeljac za još jednu. Incident koji se dogodio, uvjereni smo, djelo je pojedinaca koji nisu imali hrabrosti da govore o džamiji koju smatraju spornom. Čin gradnje džamije u Gracu jako dobro prihvaćen od strane austrijske javnosti", izjavio je Kusur za agenciju Anadolija.  

Efendija Kusur je istakao da su svečanosti polaganja kamena temeljca prisustvovali predstavnici lokalnih i pokrajinskih vlasti, ali i mnogi Austrijanci, od kojih su neki došli čak iz Beča.

Inače, da bi projekt izgradnje džamije u Gracu uspio, darežljivi muslimani Graca uplatili su više od milion eura u posljednje tri godine. Do sada ima oko 1.000 vakifa na vakufskoj listi, a nakon polaganja temeljca očekuje se i mnogo veći broj.

Svojim prisustvom skup su danas uveličali i predstavnici diplomatskog kora u Austriji, a koji dolaze iz Turske, Saudijske Arabije, Katara i drugih zemalja islamskog svijeta.

Danas je usvojen i Statut Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji čime je naglašeno jedinstvo Zajednice u toj zemlji.

Reis Cerić : Borimo se protiv islamofobije  

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Mustafa ef. Cerić izjavio je za agenciju Anadolija da će projekti poput izgradnje džamije i Islamskog centra u austrijskom Gracu, za koje je subotu položen kamen temeljac, sigurno pomoći razbijanju predrasuda o muslimanima, pa i Bošnjacima.

"Džamija u Gracu je način da se borimo protiv islamofobije! Pošto je ovo i godina kada se obilježava 100. godišnjica zvaničnog priznanja islama kao ravnopravne religije u Austriji s ostalim religijama, značajno da je da smo kamen temeljac za  takvu jednu reprezentativnu džamiju postavili upravo sada. Drago mi je da su Bošnjaci inicirali ovaj projekt i da su našli razumijevanje kod vlasti grada Graca",  kazao je reisu-l-ulema Cerić.

On je istakao radost zbog činjenice da su predstavnici Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji prihvatanjem najnovijeg Statuta postigli apsolutno jedinstvo.

"To je jedan od najsretnijih dana u mojoj karijeri reisu-l-uleme IZ-a u BiH. Čestitam imamima i muslimanima na zrelosti i odgovornosti za trenutak u kojem se nalazi bošnjački narod i BiH", zaključio je Cerić.

Muslimani Graca su za projekt izgradnje džamije u Gracu tokom protekle tri godine uplatili milion eura. Džamija do sada ima oko 1.000 vakifa. U Gracu živi oko deset hiljada Bošnjaka.

 (Anadolija)