Udruženje “Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH“ počelo je s realizacijom projekta Roditeljska kuća 2011. godine, kada je na manifestaciji povodom obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele i liječene od raka, predstavljen idejni projekat Roditeljska kuća. Nakon mnogobrojnih prepreka, Udruženje je uspjelo da riješi administrativne probleme i u martu 2014. godine je počela izgradnja objekta.

  • Trajanje projekta: 2 godine
  • Vrijednost projekta: 546.248,00 KM
  • Investitor: Vakif donatori iz Islamskog svijeta i Humanitarna organizacija Al-Najat iz Kuwajta.
  • Projektno područje: Izgradnja roditeljske kuće Udruženja „Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH
  • Tehnička podrška projektu: Vakufska direkcija, Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini

Cilj projekta: Islamska zajednica je od samog početka prepoznala značaj ovog objekta i njegovu ulogu za širu društvenu zajednicu. Na poziv Udruženja „Srce za djecu koja boluju od raka“, IZ u BiH se putem Vakufske direkcije aktivno uključila u obezbjeđivanju sredstava za ovaj projekat. Vakufska direkcija je svih ovih godina aktivno radila na animiranju vakifa-donatora kako bi se ovaj prijeko potrebni projekat završio u najkraćem mogućem roku. U saradnji sa Udruženjem, a putem vakifa-donatora iz islamskog svijeta obezbijedila je većinu finansijskih sredstava za izgradnju roditeljske kuće što Islamsku zajednicu svrstava u red najvećih donatora u realizaciji ovog projekta.

Glavni rezultat ovog projekta su:

  • Bosna i Hercegovina je dobila svoju prvu Roditeljsku kuću koja predstavlja trajno dobro od koje će koristi imati oboljela djeca i njihovi roditelji, medicinsko osoblje i šira društvena zajednica;
  • Kuća jepovršine 666 m2, posjeduje suteren, prizemlje i tri sprata. U njoj se nalazi 10 apartmana, multifunkcionalna prostorija sa igraonom i dnevnim boravkom, zajednička kuhinja i trepezarija, multifunkcionalna sala te prostorije Udruženja.