Pod pokroviteljstvom gospodina Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, Generalni sekretarijat za vakufe države Kuvajt, Islamski instituta za istraživanje i edukaciju Kraljevine Saudijske Arabije i Islamska banka za razvoj iz Džide organiziraju Sedmi međunarodni forum o vakufsko pravnim pitanjima. Forum će se održavati u periodu od 27. do 29. maja 2015. godine u hotelu Bristol u Sarajevu.

U prisustvu više od sedamdeset uglednih gostiju i eksperata za vakufsko pravna pitanja iz svih dijelova svijeta: Kuvajta, Katara, Saudijske Arabije, Jordana, Omana, Turske, Iraka, Irana, Mauritanije, Libije, Sirije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Malezije, Novog Zelanda, Australije, Francuske, Holandije, Velike Britanije, Rumunije, Bugarske, Grčke, Makedonije, Albanije, Srbije, Kosova, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, bit će razmatrana nova pitanja u oblasti vakufa. Centralne teme Foruma razmatrat će pitanje pravnog subjektiviteta vakufa (zimma), uvakufljenja proizvodnih sredstava i pretvaranja prihoda vakufa u osnovna sredstva.

Domaćini dosadašnjih šest foruma o vakufsko pravnim pitanjima bili su Kuvajt, Maroko, Turska, Malezija i Katar.

Sedmi forum o vakufsko pravnim pitanjima održava se u okviru ovogodišnje pete po redu manifestacije Dani vakufa 2015. godine kroz koju Vakufska direkcija Islamske zajednice želi iznova ukazati na kulturnu, socijalnu, obrazovnu, vjersku i općedržavnu dimenziju i ulogu vakufa u razvoju bh. društva i na važnost reaktualizacije institucije vakufa u savremenom trenutku.

Više informacija o ovogodišnjem forum možete naći ovdje.