Poručujemo Općini Stari Grad da ne pokušava izazivati fiktivne sporove na temelju kojih bi se izvršila uknjižba vakufskih poslovnih prostora i time onemogućila restitucija. Bojim se da je na sceni isti scenario po kojem je opljačkan vakufski stambeni fond, kaže direktor Vakufske direkcije BiH Senaid Zajimović.

- Vakufska direkcija nikada neće odustati od restitucije. To je naše pravo i pravo vakifa čije interese zastupamo, kaže Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije IZBiH, napominjući da je restitucija provedena u svim zemljama regiona, a kod nas je na sceni tek „sporadičan privremeni povrat određenog objekta".

• Koliko je IZ-u vraćeno od onog što je tražio?

- Nažalost, vrlo malo. IZ je imao obzira prema (ne)perspektivnosti imovine i tražio je ono što za državu ili općinu nije perspektivno, odnosno što ne bi ugrozilo njihov ekonomski interes ili interes drugih korisnika. U nekim mjestima u Federaciji općinska vijeća imala su obzira i osjećaja za imovinom i potrebama IZ-a. No, u većini općina vijeća, koja imaju zakonsku mogućnost vraćanja imovine, smatrala su da bi povrat bitno ugrozio budžet Općine, ili da vjerskim zajednicama ne treba davati imovinu jer će ojačati i steći prevelik utjecaj u društvu.

• Da li je IZ bio u ravnopravnom položaju s drugim VZ-ovima?

- Prema podacima kojima raspolažemo, IZ-u je najmanje vraćeno imovine. Napr. u RS-u je SPC-u vraćena sva imovina. U nekim mjestima na korištenje im je data i imovina IZ-a: u Bijeljini, Trebinju i Banjoj Luci. Vlada RS-a je dva puta pokušavala da donese Zakon o restituciji i uspijevala je, i pored toga što je visoki predstavnik stavio van snage pravne posljedice ovog zakona. IZ se nije našao u tom zakonu. Samo zahvaljujući razumijevanju pojedinih općinskih načelnika neki objekti su nam ipak vraćeni. Takav je slučaj sa Prnjavorom, B. Gradiškom, B. Lukom. Ni u Federaciji situacija nije ništa bolja. U Sarajevu je nedavno donesena odluka da se SPC-u vrati zgrada Ekonomskog fakulteta. HKD-u Napredak vraćena je zgrada GAK-a. Nas raduje povrat imovine svejedno o kojoj se vjerskoj zajednici radi, međutim, žalosti da se i tu pravi razlika. Već odavno tražimo da nam se vrate neki kapitalni objekti kao što je Gazi Husrev-begova palača, hotel Central, ali nema razumijevanja nadležnih. Kada sam saznao da je Raffi Gregorian posredovao oko vraćanja zgrade Ekonomskog fakulteta, pisao sam mu, i tražio da se i za nas zauzme, s obzirom na to da nas iz IZ-a Vlada ne čuje. Odgovorio je da nije u mogućnosti udovoljiti našoj molbi i da se trebamo obratiti legalnim predstavnicima u izvršnoj vlasti.

• Šta je sa projektom stvaranja baze podataka vakufske imovine u BiH?

- Prvi dio je završen. On podrazumijeva izradu softvera i umrežavanje sa muftilucima. Trenutno iznalazimo mogućnosti za realizaciju druge faze koja podrazumijeva umrežavanje sa medžlisima IZ-a. U bazu će se unijeti svi podaci od postanka vakufa do danas, pa i o vakufima koji više ne postoje. Ova baza je svojevrsni katastar IZ-a. Naša je procjena da Vakufska direkcija raspolaže s pet procenata te imovine. Inače, prilikom sakupljanja činjenica naišli smo na tri fenomena: prvo, ogroman broj vakufa kroz različite političke sisteme je uništen, a o njihovom egzistiranju postoji dokumentacija. Drugi fenomen ogleda se u činjenici da veliki broj egzistirajućih vakufa nikada nije uknjižen zbog čega danas nemamo urednu dokumentaciju. Mnogo je vakufa koji u narodu egzistiraju kao vakufi, a u katastru ili gruntu se vode na imenima ljudi koji su umrli ili još žive. Dakle, odgovornost za tako nešto ne možemo pripisati nikome drugom do sebi samima. Treći fenomen ogleda se u nedostatku velikog broja dokumenata - svjedočanstava vakufa.

• Najavljivan je i Fond za identifikaciju i uknjižbu vakufske imovine u RS-u?

- Ove godine će i on biti utemeljen. Njegovo osnivanje je veoma važno. Potrebno je što prije evidentirati i zaštititi vakufe u RS-u, posebno kada imamo u vidu „igranje" zakonima u RS-u koji se tiču imovine i poreza na imovinu.