Bračni par hadžija Baćevac Izet i njegova hanuma Nedveta, uvakufili su stan u Tuzli za Medžlis Islamske zajednice Janja, a na ime vakufa Palutinske džamije. Hadžija Izet sa svojom porodicom već duži niz godina živi u Njemačkoj. Svo ovo vrijeme razmišljao je na koji način može pomoći svoju lokalnu zajednicu i ostaviti trajno dobro – vakuf za svoju Janju.

Nakon što su ispoštovane sve procedure o uvakufljenju, Vijeće muftija je na prijedlog Vakufske direkcije 30. septembra 2021. godine donijelo zaključak o davanju saglasnosti na uvakufljenje. U utorak, 05. aprila 2022. godine potpisan je Ugovor o poklonu, kojeg je u ime Medžlisa Islamske zajednice Janja potpisao Predsjednik hadžija Husejn Camić. Stan se nalazi na atraktivnoj lokaciji u Tuzli, u naselju Donji Mosnik.

U znak zahvalnosti našem novom vakifu Baćevac Izetu i hanumi Nedveti, članovi Izvršnog odbora su upriličili iftar sa vakifom i uposlenicima Medžlisa. Predsjednik Medžlisa Islamske zajenice Janja je ovom prilikom uručio mushaf, kao simboličan poklon porodici Baćevac.

Hadžija Izet nije krio svoju radost i zadovoljstvo jer je završio još jedan hajr u životu, a sve nas je podsjetio šta ga je ponukalo na to.

Naime, hadžija redovno prati aktivnosti koje objavljujemo na facebook profilu Medžlisa, ali jedna fotografija ga je posebno dirnula. U opisu fotografije stojalo je da ugođaj kahvenisanja u polju, dok se usjevi zaljevaju, ni komarci pokvariti ne mogu.

Razmišljamo o riječima iz Kur'ana časnog: “I reci: ‘Trudite se! Allah će trud vaš vidjeti, a i Poslanik Njegov i vjernici, i vi ćete biti vraćeni Onome Koji zna nevidljivi i vidljivi svijet, pa će vas o onome što ste radili obavjestiti.'” Et -Tewba 105.

2021. godina je bila izuzetno uspješna za naš Medžlis

Administracija Medžlisa Islamske zajednice Janja je završila procedure imovinsko-pravnih odnosa za uvakufljenja tri parcele od Beganović Šefike, Gruhonjić Haše i Omerović Sabine, te su vakufi prošireni za dodatnih 14,6 duluma poljoprivrednog zemljišta.

Također, u saradnji sa Muftijstvom tuzlanskim, realizovali smo i kupovinu parcele za vakuf Medžlisa Islamske zajednice Janja na Bubljikama ukupne površine 11064m2.

Zahvaljujemo se našim saradnicima na realizaciji ovih poslova u Vakufskoj direkciji i Muftijstvu tuzlanskom!

Uzvišenog Allaha molimo da nagradi sve naše vakife kao i sve nas koji radimo na održavanju i unaprjeđenju vakufa, da imena i djela naših vakifa ostanu kao poruka budućim generacijama!

Urednik, M. Cifrić