Delegacija Vakufske direkcije na čelu sa direktorom dr. Senaidom Zajimovićem, proteklih dana boravila je u radnoj posjeti medžlisima Islamske zajednice na području muftijstva Bihaćkog.

Ranijih godina, Vakufska direkcija je u saradnji sa muftijstvima pri kraju kalendarske godine organizirala savjetovanje za predstavnike medžlisa na teme iz oblasti aktualne problematike vezane za vakufsku imovinu. Ove godine, Vakufska direkcija odlučila je organizirati radne posjete svim medžlisima u Bosni i Hercegovini kako bi u direktnom kontaktu sa predstavnicima medžlisa razgovarali o aktualnim temama vezanim za vakufsku imovinu i iskazali želju i opredjeljenje Vakufske direkcije za pružanje pomoći medžlisima u procesu unapređenja i razvoja vakufske imovine.

U tom kontekstu predstavnici Vakufske direkcije su u periodu od 18.10.2022. do 21.10.2022. godine posjetili sve medžlise na području Muftijstva bihaćkog te se sastali prije svega sa muftijom hafizom Mehmed ef. Kudićem. Direktor Vakufske direkcije je muftiji prezentirao plan Vakufske direkcije vezane za radne posjete medžlisima. Pored navedenog na sastanku je bilo razgovora o aktivnostima u narednom periodu koje za cilj imaju zaštitu, unapređenje i razvoj vakufske imovine.

Nakon posjete Muftijstvu bihaćkom, delegacija Vakufske direkcije posjetila je MIZ Bihać, MIZ Cazin, MIZ Bosanski Petrovac, MIZ Velika Kladuša, MIZ Bužim, MIZ Bosanska Krupa, MIZ Bosanski Novi, MIZ Prijedor, MIZ Kozarac, MIZ Sanski Most, te dva medžlisa sa područja Muftijstva banjalučkog i to MIZ Mrkonjić Grad i MIZ Ključ.

U svakom od navedenih medžlisa održani su radni sastanci sa glavnim imamima, predsjednicima medžlisa i sekretarima. Na sastancima se razgovaralo o primjeni novih normativnih akata koja tretiraju vakufsku imovinu (Pravila o uvakufljenju, Pravila o transformaciji i Pravila o izdavanju vakufskih nekretnina pod zakup). Također su se analizirale aktivnosti u prethodnom periodu koje se odnose na implementaciju Odluke Rijaseta IZ u BiH o jedinstvenom načinu uknjižbe vakufske imovine. Osim navedenog na sastancima su iznošeni planovi medžlisa koji se odnose na projekte koji će doprinijeti unapređenju i razvoju vakufske imovine, sa posebnim osvrtom na aktivnosti koje za cilj imaju ekonomsko jačanje vakufa. U dogovoru sa muftijstvom i medžlisima sačinjena je lista prioritetnih projekata koji će Zajednicu i društvo učiniti još stabilnijim i naprednijim. Tokom radnih posjeta razgovora je bilo i o aktualnim sudskim i upravnim postupcima pojedinih medžlisa koji se odnose na zaštitu vakufske imovine.

Medžlisi su iskazali podršku ovom vidu aktivnosti te iskazali potrebu za kontinuiranim radnim posjetama i sastancima u toku cijele godine kako bi se utvrdili zajednički koraci i aktivnosti koji za cilj imaju prije svega zaštitu a onda i unapređenje i razvoj vakufske imovine.

U narednom periodu predstavnici Vakufske direkicje planiraju nastaviti sa posjetom medžlisima na području drugih muftijstava Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.